NA KIOSCIMA ŠIROM BIH

Danas u "Dnevnom avazu" čitajte: Zašto se ubijaju bh. građani

Preveliki broj ljudi se odluči skončati život

Naslovnica današnjeg "Dnevnog avaza". Avaz

Avaz.ba

5.1.2024

U današnjem printanom izdanju "Dnevnog avaza“, najtiražnijeg dnevnog lista u BiH: Zašto se ubijaju bh. građani.

Alarmantan je podatak da je za pet godine u Federaciji BiH samoubistvo izvršilo 1.000 ljudi. O tome zašto se ubijaju bh. građani razgovarali smo s profesorom Markom Romićem, specijalistom traumatske psihologije. Donosimo i statističke podatke o broju samoubistava u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Stanje u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli, gdje onkološki i hematološki pacijenti mjesecima čekaju na potrebni aparat za zračenje, odnosno linearni akcelerator, sve je gore. O problemima s kojim se susreću onkološki bolesnici razgovarali smo sa Senkom Dervišević, magistricom sestrinstva, koja je skoro tri decenije provela u Klinici za dječije bolesti kao odgovorna sestra na Odjelu za hematologiju i onkologiju, pomažući mališanima oboljelim od malignih bolesti, a i sama se bori s ovom opakom bolešću i čeka na zračenje.

Donosimo nove detalje o aferi „Prisluškivanje“, o tome ko su svjedoci u predmetu protiv bivšeg presjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića koji su prije mjesec uhapšeni. Možete saznati i ko su suspendirani državni policajci KPZ-a Vojkovići od kojih je jedan blizak prijatelj Osmicinog operativca.

U nastavku teme o TikToku pod naslovom „Djecu nam 'odgajaju' robijaši i starlete s TikToka!“ razgovarali smo s poznatim tiktokerima u BiH o tome ko su i koliko zarađuju na ovoj društvenoj mreži. U ovoj ekstra zanimljivoj temi saznajte o dobrim i lošim iskustvima ovih tiktokera. Djeci ne treba zabranjivati društvene mreže, ali roditelji u svakom trenutku moraju znati šta djeca gledaju, naglašava sociolog Vladimir Vasić koji govori i o ulozi medija.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH pokazuju da nikad više oružja nismo izvezli. Donosimo podatke o tome šta je BiH u prošloj godini najviše izvezla, a za koje oružje je opao izvoz.

Pravni ekspert Nedim Ademović u razgovoru za „Avaz“ govorio je o aktuelnoj situaciji u Ustavnom sudu BiH, naglašavajući da Sud ne zavisi od sudija iz RS. Koalicioni partneri, a ni međunarodna zajednica ne trebaju prihvatiti bilo kakvu reformu Suda sve dok traje ucjena iz RS, mišljenja je Ademović.

Koliko je potrebno plaća za kupovinu stana u Sarajevu, tema je u rubrici Sarajevska hronika. Koliko košta stan u Sarajevu, a koliko i drugim gradovima regije. Sarajevo zauzima neslavno prvo mjesto kada je riječ o vremenu neophodnom za prikupljanje novca za kupovinu stana. O svemu razgovarali smo sa stručnjakom za nekretnine.

Pedofil koji je mamio slatkišima 9-godišnju djevojčicu u Mostaru u svoj kombi, nagodio se s Tužilaštvom na četiri mjeseca zatvora i uskoro bi se mogao naći na slobodi. Riječ je o višestrukom povratniku u činjenju krivičnih djela, a ovu nagodbu prokomentirao je i otac djevojčice.

Ko će na užarenu klupu FK Željezničar, zapitali smo se nakon što se krenulo s licitiranjem imena za nasljednika Al-Tuvaiđrija. U igri je više imena, među kojima su i bivši treneri.

U današnjem broju donosimo prilog „TV extra“ u kojem pored niza zanimljivih sadržaja donosimo razgovore s Natašom Borozan i Dadom Polumentom.

Današnje printano izdanje čitajte i na digitalnoj platformi na ovom linku: https://avaz.pressreader.com/.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.