KO DA IH ZAŠTITI

Suljagić za "Avaz" o novim provokacijama u Srebrenici i Vlasenici: Svaki pravoslavni praznik je povod za zastrašivanje Bošnjaka!

Ovo je u pravilu refleksija političke retorike Milorada Dodika i pojedinaca oko njega koja je u najmanju ruku istrjebljivačka

Armin Durgut / Pixsell

M. Aš.

7.1.2024

Ovo se u Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku, Vlasenici i drugim općinama u istočnoj Bosni sa supstancijalnim bošnjačkim zajednicama događa svake godine, tvrdi za portal "Avaza" Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica.

On je komentirajući provokacije u Potočarima i Vlasenici kazao da je svaki pravoslavni praznik povod za zastrašivanje ne-Srba.

- Podsjetiću vas da je prije svega nekoliko godina pravoslavni Božić obilježen, između ostalog i tako što su svinjske iznutrice ostavljene pred kapiju Memorijalnog centra Srebrenica. Ovo je u pravilu refleksija političke retorike Milorada Dodika i pojedinaca oko njega koja je u najmanju ruku istrjebljivačka. Ako prvi Srbin u Bosni kaže da su "muslimani" ponovo okupirali dolinu Drine, potpuno je logična posljedica takvog govora pucnjava u blizini ili na domove Bošnjaka.  EUFOR je već godinama smijurija i može zaštiti ni sebe: u Bratuncu boravi pet ili šest austrijskih vojnika, koji u najboljem slučaju po njih mogu poslužiti kao taoci - kaže Suljagić.

 Kako kaže sve smo gledali u maju 1995.

 -  Lokalna policija u pravilu saučestvuje i kao što vidite osigurava zaštitu i pratnju izgrednicima, a ne miroljubivim građanima. I da nije nekoliko medija u Sarajevu i nas, niko ovakve incidente ne bi ni registrovao. Pretpostavljam da bi se javno mnjenje u Sarajevu/Tuzli/Zenici probudilo da je Srebrenica na Bliskom istoku, nekih pet hiljada kilometara. Pošto je na svega dva i po sata vožnje od Sarajeva, mora se nešto konkretno uraditi za svoju zemlju i svoj narod, a to ima posljedice u stvarnom životu, e onda je rizik prevelik - tvrdi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.