REAKCIJE

Vehid Šehić o najavama iz RS za "Avaz": Izborni zakon je jasan, izbore provodi isključivo CIK

Ističe da mu nije jasno kakve se nadležnosti vraćaju entitetu

Šehić: Sve je dobro poznato. Facebook

8.1.2024

Predsjednik RS Milorad Dodik kazao je da će se uskoro u proceduri naći novi entitetski izborni zakon te formiranje entitetske izborne komisije koja će provoditi lokalne izbore i izbore za nivo Narodne skupštine RS.

Povodom toga smo kontaktirali predsjednika Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” i nekadašnjeg člana Centralne izborne komisije (CIK) BiH Vehida Šehića, koji je za "Avaz“ prokomentirao ove navode.

Ističe da mu nije jasno kakve se nadležnosti vraćaju entitetu, što govore političari iz RS, s obzirom na to da one nisu nikad ni pripadale RS.

No, podsjeća da je potrebno vratiti se na Ustav BiH i na Aneks 3. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH. Dodaje da je tada formirana Izborna komisija BiH, koju su činila četiri domaća i tri strana člana, što je bio slučaj i s privremenom izbornom komisijom.

- U tom Izbornom zakonu jasno stoji da će izbore provoditi Centralna izborna komisija BiH, ona donosi odluku na osnovu Izbornog zakona kada se održavaju izbori, što je prva nedjelja u oktobru kada je izborna godina. Tu jasno stoji da CIKBiH utvrđuje nadležnosti i entitetskih izbornih komisija - kazao je Šehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.