ZVANIČNI PODACI

Agencija za statistiku: Od 2014. do 2022.godine trend porasta ukupne količine prikupljenog otpada

Značajnije količine otpadnih materija su također uvezene i prerađene, istaknuto je u izvještaju

Po načinu upravljanja otpada 13,1 posto je bilo privremeno uskladišteno. Fena

FENA

8.1.2024

U periodu 2014-2022. godina u Bosni i Hercegovini zabilježen je trend porasta ukupne količine prikupljenog otpada, kao i količine predate drugome na upravljanje. Značajnije količine otpadnih materija su također uvezene i prerađene, istaknuto je u izvještaju Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine koja je objavila podatke o preradi i odstranjivanju otpada u Bosni i Hercegovini za referentnu 2022. godinu.

Uvoz iz drugih zemalja

Izvještajne jedinice za navedene podatke su poslovni subjekti i dijelovi poslovnih subjekata koji su registrirani kao sakupljači otpada prema Klasifikaciji djelatnosti (KD BiH 2010) razvrstani u područja djelatnosti: Snabdijevanje vodom; uklanjanje otpadnih voda; upravljanje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša.

Poslovni subjekti koji vrše preradu i odstranjivanje otpada, prikazuju količine otpada koje su u referentnom periodu preuzete od drugih s namjerom daljnjeg upravljanja otpadom. Imajući u vidu pokrivenost izvještajnih jedinica samo za oblast – klasifikacije djelatnosti BiH, ukupna količina prerađenog i odstranjenog otpada iznosila je u 2022.godinu 790.567 tona.

Od ukupne količine prikupljenog otpada 86,2 posto je prikupljeno sa područja Bosne i Hercegovine, uvoz iz drugih zemalja je iznosio 2,03 posto, a uskladištena količina je iznosila 11,7 posto.

Upravljanje otpadom

Po načinu upravljanja otpada 13,1 posto je bilo privremeno uskladišteno, 19,7 posto prerađeno i 66,4 posto predato drugom poslovnom subjektu na daljnju preradu i zbrinjavanje.

Direktive i zakoni EU, a prije svega Direktiva 94/62/EC o ambalaži i ambalažnom otpadu, postavljaju princip „produžene odgovornosti proizvođača“, da recikliraju i iskoriste ambalažni otpad koji nastaje na tržištu nakon konzumiranja njihovih proizvoda.

Izvještaji, koje objavljuje Agencija za statistiku BiH, se zasnivaju na evidenciji i dokumentaciji, a tamo gdje nije moguće, na procjeni.

Regulativa 2150/2002/EC Evropskog parlamenta i Vijeća od 25. novembra 2002. godine obavezuje izvještavanje Evropskog statističkog ureda (EUROSTAT) o statističkim podacima o otpadu, kao i korištenje zajedničkih definicija i klasifikacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.