PRENOSIMO

The Guardian o preletu američkih borbenih aviona uoči neustavnog dana RS: "Znak podrške BiH"

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, odbacio je letove F16, šaleći se da će oni doprinijeti obilježavanju godišnjice, piše Guardian

Prelet aviona iznad BiH. Ambasada SAD u BiH

H. J. I.

9.1.2024

Dva lovca F-16, “borbeni sokolovi,” Američkog vazduhoplovstva izveli su jučer poslijepodne bilateralnu kopneno-zračnu vježbu sa JTAC timovima iz sastava Specijalnih snaga Vojske SAD i (SOF) i Oružanih snaga BiH (OSBiH) na području Tuzle i Brčkog uoči proslane neustavnog dana RS. Ovu misiju podržala je i letjelica KC-135 Stratotanker koja je osiguravala dopunu goriva u zraku za letjelice F-16 iznad teritorije entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini.

Prelet američkih borbenih aviona iznad teritorije BiH danas je glavna vijest britanskog The Guardiana.

"Vrijeme visokih tenzija"

Njihov tekst prenosimo u cijelosti. 

- Dva američka borbena aviona preletjela su u ponedjeljak BiH u znak podrške zemlji uoči nacionalističke parade u vojnom stilu koju planiraju srpski separatisti u vrijeme visokih tenzija.

Američka ambasada u Sarajevu saopštila je da je let avionima F16 zajednička vježba sa bosanskim snagama, kao i "demonstracija opredijeljenosti SAD" za osiguranje teritorijalnog integriteta BiH u odnosu na "secesionističke aktivnosti".

Mlaznjaci su letjeli iznad Tuzle i Brčkog na sjeveroistoku, ali su se, kako se navodi, mogli čuti u Banjoj Luci, glavnom gradu bosanskih Srba na zapadu, koji će biti u fokusu planiranih komemoracija za utorak povodom obilježavanja 32. godišnjice proglašenja Republike Srpske.

Proslave, koje uključuju paradu paravojnih snaga, gest su prkosa bosanskoj državnosti. Ustavni sud zemlje ih je zabranio kao diskriminatorne prema nesrbima. Proglašenje Republike Srpske u januaru 1992. godine pokrenulo je rat i kampanju etničkog čišćenja Muslimana i Hrvata, u kojoj je stradalo 100.000 ljudi.

"Srpska država na ovim prostorima"

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, odbacio je letove F16, šaleći se da će oni doprinijeti obilježavanju godišnjice. U govoru uoči praznika, lider separatista je ponovio svoj dugogodišnji stav da je "cilj srpskog naroda srpska država na ovim prostorima".

Dodik je dobio podršku od predsjednika susjedne Srbije Aleksandra Vučića, koji je najavio da će u utorak uveče u Beogradu biti održan vatromet, sinhronizovan sa izložbama u Banjoj Luci i drugim gradovima Republike Srpske.

The Guardian pisao o preletu američkih borbenih aviona. The Guardian

Ovogodišnja parada dolazi u jeku sve većeg broja napada i prijetnji povratnicima izbjeglicama, posebno bošnjačkim i hrvatskim povratnicima u Republiku Srpsku. U nedjelju su dva Srbina uhapšena jer su pucali iz oružja dok su se vozili pored bošnjačke zajednice u Srebrenici,koja je bila poprište masakra 1995. godine nad više od 8.000 uglavnom bošnjačkih muškaraca i dječaka, za koji je Haški tribunal za ratne zločine ocijenio čin genocida. Muškarci su pušteni u ponedjeljak nakon srpskih protesta predvođenih pravoslavnim sveštenstvom i srpskim načelnikom Srebrenice.

- Postoji pravi osjećaj među povratnicima nečega čega se već dugo pribojavamo, da Dodikov politički avanturizam počinje rađati nasilje - kaže Jasmin Mujanović.

Mehanizmi odvraćanja

U svom saopćenju od ponedjeljka, Ambasada SAD je rekla da će Vašington "reagovati" ako bilo ko pokuša da se otcijepi od Bosne kršeći državni ustav i Dejtonski mirovni sporazum iz 1995. godine kojim je okončan rat u Bosni. Međutim, Dodik je često bio u mogućnosti da prkosi ustavu i zapadnim pobornicima Bosne, koji imaju malo sredstava za provođenje. Stabilizacijske snage EU su se smanjile u posljednje dvije decenije sa 7.000 na nešto više od 1.000.

- Ovo je problem odvraćanja - rekao je Haris Imamović, politički analitičar. 

- Ovi zapadni donosioci odluka jednostavno nemaju mehanizme odvraćanja. Oni nemaju čvrstu moć.

Mujanović je rekao da su letovi F16 dobrodošli, ali nedovoljan signal američke odlučnosti.

- Mislim da ovo ne znači značajnu promjenu američke politike - tvrdi on. 

- Ali to je u najmanju ruku neka vrsta priznanja od strane američkih zvaničnika da su izgubili PR bitku, u smislu da više niko zaista ne shvata američke prijetnje veoma ozbiljno.

Sankcije Dodiku

On je rekao da je kredibilitet SAD narušen politikom smirivanja prema separatističkim Srbima i Hrvatima u Bosni, na primjer odobravanjem stvaranja državne vlade prošle godine koja im je dala značajna ovlaštenja i stavila ministarstvo sigurnosti pod kontrolu jednog od Dodikovih političkih partnera.

Mujanović je zamjerio Vašingtonu i što nije osudio Vučića za namještanje izbora u Srbiji prošlog mjeseca.

Dodik je sankcionisan od strane SAD zbog korupcije i Velike Britanije zbog podrivanja “legitimnosti i funkcionalnosti” bosanske države.

- Iako je zajednička operacija američkog ratnog zrakoplovstva i bosanske vojske dobrodošla kao sredstvo odvraćanja, moramo ići dalje - rekla je Ališa Kerns (Alicia Kearns), predsjednica odbora za vanjske poslove britanskog parlamenta koja je predvodila korak ka sankcioniranju Dodika 2022. godine. 

- Želim vidjeti kako se Ujedinjeno Kraljevstvo ponovno pridružuje EUFOR-u, NATO trupe stacionirane u Brčkom i EU da se konačno pridružuju Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD u sankcioniranju Dodika i njegovih prijatelja - zaključila je Kerns.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.