MALI BUKVIK

Potvrđena optužnica protiv Senada Pekića za ratni zločin kod Brčkog

Pekić je optužen da je zajedno s nepoznatom osobom za vrijeme rata lišio života trojicu civila

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo optužnicu. Facebook

FENA

10.1.2024

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Senada Pekića (63) za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Malom Bukviku kod Brčkog 1992. godine.

Pred Osnovnim sudom Distrikta, koji je potvrdio optužnicu, Pekić je optužen da je zajedno s nepoznatom osobom, suprotno zabranama iz Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, lišio života trojicu civila, saopćeno je iz brčanskog Tužilaštva.

Ubistvo civila

Pekiću se stavlja na teret da je za vrijeme oružanog sukoba u BiH, tokom vojne akcije na teritoriju predratne općine Brčko, u mjestu Mali Bukvik, kao zapovjednik u 108. brigadi HVO-a, postupio suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, počinivši ubistvo civila.

Kako se navodi u optužnici, on je 15. septembra 1992. godine oko 11 sati s nepoznatom osobom došao do civila srpske nacionalnosti koji su se nalazili u bijegu u šumu i koji su uzvikivali da se predaju. Sumnja se da su čim su prišli civilima, nepoznata osoba i Pekić izdvojili iz grupe braću G.R. i C.R, a zatim i K.I., te iz vojnog vatrenog oružja iz neposredne blizine pucali u njih svjesni da će ih lišiti života.

Istraga okončana u decembru

Istragu u ovom predmetu Tužilaštvo je okončalo 20. decembra 2023. godine podizanjem optužnice kojom Pekića tereti da je u suizvršenju počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Njemu se na teret stavlja da je postupio suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i odredbi Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata od 12. avgusta 1949. godine, kojom je propisana zabrana ubistava osoba koje ne sudjeluju neposredno u neprijateljstvima.

Pošto je potvrdio optužnicu, Osnovni sud nastavit će postupak u ovom predmetu održavanjem ročišta za izjašnjenje o krivici optuženog, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.