VLAŠIĆ

Video / Sezona napokon krenula, najavili postavljanje novih liftova

Snijeg je, istina u manjim količinama, napadao, ali uz dovoljne količine umjetnog snijega iza njih je prvi uspješan vikend u ovoj godini

Brojni turisti. Fena

FENA

15.1.2024

Dok su krajem prošle godine uglavnom brojali gubitke, vlasnici turističkih biznisa na Vlašiću sada zadovoljno trljaju ruke.

Snijeg je, istina u manjim količinama, napadao, ali uz dovoljne količine umjetnog snijega iza njih je prvi uspješan vikend u ovoj godini. Uvjerljivo najveći broj turista koje smo zatekli na ovoj bh. planini u ovom razdoblju tradicionalno dolazi iz susjedne Republike Hrvatske.

Najveći broj turista iz Republike Hrvatske

Zvonimir Šarić iz Slavonskog Broda dio je grupe od 60-ak skijaša koji već skoro 10 godina tradicionalno dolaze na ovu bh. planinu u drugoj sedmici godine.

- Ovo nam je već osma godina na Vlašiću. Ove godine oborili smo rekord po broju skijaša, ukupno nas je došlo 57. Otprilike 30 posto nas skija, ostali su u šadrvanu i pripremaju nama okrjepu kad se vratimo umorni sa skijanja - rekao je Šarić.

Mario Stasiuk iz Slavonskog Broda posebno je zadovoljan ugostiteljskom i gastronomskom ponudom Vlašića.

- Dolazimo se, prije svega, družiti, a nakon toga odraditi nekakve mini pripreme na snijegu. Zadovoljni smo smještajem, cijenama, stazama i svime što očekujemo kad dođemo na Vlašić. Ćevapi su dobri, kakvi će biti bosanski ćevapi nego dobri. Sve pohvale za gastronomsku ponudu - rekao je Stasiuk.

Marijan Karlović iz Vinkovaca na Vlašiću je prvi put.

- Iako imam 10 godina skijaškog iskustva, ove godine sam prvi put na Vlašiću. Ovdje nas je privukao jeftin smještaj, zasad je sve ok, nismo se polomili, sve je da ne može biti bolje - kazao je Karlović.

Hamza Kakić, učitelj skijanja, kazao nam je kako su im najčešći klijenti porodice, koje prve skijaške korake naprave s njima.

- Tek ove sedmice pao nam je snijeg, malo je kasnio ove godine. Najčešći gosti su nam Hrvati, Slovenci, Nijemci, kao i naši domaći. Klijenti su nam većinom porodice koje učimo skijati, ali bude i samo djece ili odraslih - rekao je Kakić.

Tradicionalni dio vlašićke ponude je i narodna medicina od biljaka s područja ove bh. planine. Aldina Gromila gostima godinama prodaje razne narodne lijekove.

- Najviše traže naš vlašićki čaj i zeleni med. Ljudi to uzimaju prevencije radi, za imunitet sirupa, meda i tako - rekla je Gromila.

Dino Korugić, voditelj hotela "Sunce", kazao nam je kako su se, usprkos otkazivanjima za vrijeme novogodišnjih blagdana, s povratkom snijega masovno vratili i skijaši.

Kapaciteti su popunjeni

- Za sve je zaslužan snijeg koji je pao nekidan. Kapaciteti su popunjeni, sve se dogodilo u 2-3 dana, čim je prvi snijeg pao pristigle su i rezervacije - kazao je Korugić.

Za sve goste planine za iduću sezonu najavili su i iznenađenje - postavljanje dugo očekivanog lifta četverosjeda, koji zbog pravne bitke oko vlasništva nad zemljištem nekoliko godina čeka na montažu.

Goran Šarić, vlasnik poduzeća koje se bavi vertikalnim transportom na Vlašiću najavio je u iduće dvije godine otvaranje 12 kilometara novih skijaških staza.

- Imamo spreman projekt, imamo odobrena kreditna sredstva. Četverosjed bi trebao biti postavljen sljedeće sezone. Imamo i trosjed koji je planiran na vrhovima Pavo i Čavo, do iduće godine će biti spreman i odmah godinu nakon toga postavljamo i trosjed, čime bismo dobili novih 12 kilometara skijaške staze - rekao je Šarić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.