PROSTORI KOJI POKREĆU

Buna i Bunica: Napokon krenula obnova "teška" više od pola miliona KM

Projekt finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva

Danas na Bunici: Zapušteno godinama. M. Smajkić

Meliha Smajkic

15.1.2024

Nekadašnje jedno od najpopularnijih izletišta Mostaraca, sportsko-rekreacijski centar Bunica, a koje je i u bivšoj državi bilo prepoznato, posebno među kamperima, napokon je došlo na red za obnovu.

Tako su danas, zvanično, kroz projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ započeli radovi na revitalizaciji rekreacijskog područja Bune i Bunice. Vrijednost radova inicijalne faza procjenjuje se na 630.000 KM.

Prva faza radova

Radove kroz ovaj projekt finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva te Grad Mostar, a izvodit će ih firma „Promark“ koja je odabrana putem javnog poziva. Završetak prve faze radova planiran je do 30. juna 2024. godine.

Kako je saopćeno, plan je uraditi rekonstrukciju pješačkih mostova, uređivanje obale, osposobljavanja česmi na otvorenom, rekonstrukciju javnih toaleta, poboljšanje stanja postojeće plaže uz Bunicu, kao i uređivanje klupa, te druge manje i veće radove.

Gradonačelnik Kordić je ranije potcrtao važnost ovog područja za Mostarce i Mostarke, te u tom smislu najavio da bi za ovu budžetsku godinu mogla biti izdvojena dodatna sredstva kako bi se nastavilo ulagati u Bunu i Bunicu.

- Nadamo se da će Bunica, kao lokalitet koji pamtimo iz nekih boljih vremena, ponovo zaživjeti i da će se ljudi družiti na ovom mjestu i provoditi ugodno vrijeme i ljeta sa svojom djecom - naglasio je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Želje zajednice

Veronika Jelinkova, direktorica projekta, istakla je kako je cilj vratiti nekadašnji sjaj Bune, izlazeći u susret željama zajednice.

- Početna faza uključuje značajna ulaganja od preko 630.000 KM, a mi željno očekujemo pozitivnu transformaciju - rekla je Jelinkova.

Krajem prošle godine građani i građanke svojim glasovima su mogli doprinijeti funkcionalnosti javnih prostora u Mostaru. Od ukupno 71 predložene intervencije, uvjerljivo najviše glasova je dobila Buna i Bunica.

Projekt Mostar – Prostori koji pokreću implementira češka nevladina organizacija People in Need uz partnerske organizacijama Everday Peace Indicators, Omladinski kulturni centar Abrašević, Agencija lokalne demokratije Mostar i Udruženje građana NEŠTO VIŠE. Projekt podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.