AERODROM SARAJEVO

Sinišu Petrića izručuju iz Španije u BiH: Stiže zloglasni ubica iz "zemunskog klana"

Petrić će ostatak kazne izdržavati u KPZ-u Foča

Petrić: Ubica iz „zemunskog klana“. Facebook

17.1.2024

Okružni sud u Banjoj Luci oglasio se o izručenju BiH zloglasnog Siniše Petrića zvanog Zenica iz zatvora u Španiji u Republiku Srpsku i pojasnio na osnovu kojih presuda će on služiti kaznu u BiH.

Petrić je bio plaćeni ubica iz ozloglašenog „zemunskog klana“ i navodno desna ruka Luke Bojovića. Prema dosadašnjim najavama, očekuje se da 17. januara sleti na Aerodrom Sarajevo, odakle će biti prebačen u KPZ Foča na izdržavanje kazne. Zbog ovog izručenja na nogama su sve policijske agencije.

Iz Okružnog suda Banja Luka su naveli da se ministarstvo pravde Kraljevine Španije obratilo Ministarstvu pravde BiH zamolnicom za priznanje i izvršenje presude osuđenog Petrića, a koji je državljanin BiH, odnosno za premještanje na izdržavanje kazne zatvora u našoj zemlji.

Osuđen za organizirani kriminal

- Ministarstvo pravde BiH je, putem Ministarstva pravde RS, zamolnicu proslijedilo Vrhovnom sudu RS da odredi mjesno nadležan sud za postupanje, te je Vrhovni sud RS rješenjem odredio Okružni sud Banja Luka kao stvarno i mjesno nadležan - navedeno je.

Dodaje se da je 11. februara 2020. godine Okružni sud u Banjoj Luci – Poseban odjel za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika privrednog kriminala, odlučujući u postupku transfera osuđenog Petrića iz Španije u BiH, donio presudu kojom je odlučeno da se priznaje i da će se izvršiti u pogledu odluke o kazni pravomoćna presuda Nacionalnog suda Španije od 22. decembra 2014. godine.

Tom presudom Petrić je proglašen krivim zbog krivičnog djela organizirani kriminal i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i krivičnog djela posjedovanje ratnog arsenala oružja i vatrenog oružja u trajanju od 10 godina.

 Ta djela su krivična i po domaćem zakonodavstvu, i to djelo opisano pod tačkom 1. navedene presude je krivično djelo udruživanje radi vršenja krivičnih Krivičnog zakonika RS, a djelo opisano pod tačkom 2. iste presude je krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Jedinstvena kazna od 14 godina

Za ta djela utvrđene su pojedinačne kazne zatvora od pet i deset godina, pa je Okružni sud u Banjoj Luci osuđenom izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 14 godina, a u koju je uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru, piše u saopćenju Okružnog suda Banja Luka.

- Nadalje, 1. februara 2023. godine Okružni sud u Banjoj Luci donio je presudu kojom se preuzima izvršenje pravomoćne presude Okružnog suda u Subotici, Republika Srbija, od 30. jula 2007. godine (ispravljene rješenjem istog suda od 4. septembra 2007. godine), u pogledu odluke o kazni osuđenom Petriću. Izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 15 godina, a u koju mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, počevši od 3. februara 1994. godine - stoji u odluci Suda u Subotici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.