KANTONALNI SUD

Potvrđena optužnica: Supružnici iz Bihaća izdavali lažne diplome

Terete se za više krivičnih djela

Kantonalni sud u Bihaću. BIRN BiH

S. S.

17.1.2024

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva USK protiv Šemsudina Habibovića i Maide Cepić-Habibović. Optužnicom je osumnjičenima stavljena na teret osnovana sumnja da su počinili krivična djela, i to:

Habibović Šemsudin, da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 342. stav 3. KZ FBiH u vezi s krivičnim djelom krivotvorenje službene isprave iz člana 389. stav 1. KZ FBiH i u vezi s produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. i članom 55. KZ FBiH i krivičnim djelom pranje novca iz člana 272. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH.

Organizirani kriminal

Cepić-Habibović Maida, da je počinila krivično djelo organizirani kriminal iz člana 342. stav 3. KZ FBiH u vezi s krivičnim djelom krivotvorenje službene isprave iz člana 389. stav 1. KZ FBiH i u vezi s produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. i članom 55. KZ FBiH.

Šabić Neira dj. Hodžić, da je počinila krivično djelo organizirani kriminal iz člana 342. stav 2. u vezi s krivičnim djelom krivotvorenje službene isprave iz člana 389. stav 1. KZ FBiH i u vezi s produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. i članom 55. KZ FBiH.

PU Centar za obrazovanje odraslih „Multilingua“ Sanski Most, (zastupan po Cepić Fadilu) da je počinio krivično djelo krivotvorenje službene isprave iz člana 389. stav 1. KZ FBiH i krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. i članom 55. KZ FBiH, a sve u vezi s članom 128. stav 1. tačka a) KZ FBiH.

Nalazi se u zatvoru

Kako navodi RTV Sana, u vrijeme potvrđivanja ove optužnice Šemsudin Habibović nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne od 13 mjeseci u KPZ Luke u Bihaću, prema presudi Općinskog suda u Sanskog Mostu u dobro poznatom predmetu „Diploma“. Svojevremeno otkrivanje kako je 2018. godine Habibovićeva Mulltilingua izdala lažnu diplomu novinarki Azri Omerović koja je za portal u kome je radila istraživala ovu oblast, proizvelo je zatvaranje ove škole i istragu u kojoj su provjeravane stotine izdatih diploma raznih struka koje su završile širom evropskih država. 

U Multilingui su se mogle za novac dobiti diplome autoomehaničara, kuhara, metalostrugara, šumskog tehničara, vodoinstalatera, zavarivača, mašinskog tehničara programera CNC mašina, ali i zidara, stolara, bravara, električara, medicinske sestre – tehničara, vozača motornih vozila, frizera, njegovatelja po cijeni od 1500 KM pa naviše. Osim izdavanja lažnih diploma, falsificirani su i potpisi profesora radi dobijanja dozvola od nadležnog ministarstva obrazovanja za izvođenje novih programa osposobljavanja i činjena i druga krivična djela. Tužilaštvo USK je blokiralo imovinu vlasnika Multiliingue u Sanskom Mostu, konkretno stambeno-poslovni objekat u Prijedorskoj 123 izgrađen 2017.godine površine 109 kvadratnih metara koji je u vlasništvu tada maloljetne djece bračnog para Habibović. Osnovano se sumnja da je objekat izgrađen novcem stečenim od izvršenja krivičnog djela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.