POTPISAN UGOVOR

Mostar od proljeća povezan zračnim putem s Italijom i Njemačkom

Italijanska kompanija SkyAlps uvodi četiri linije za Rim, Veronu, Bari i Minhen

S današnjeg potpisivanja: Ogroman značaj. Avaz

Meliha Smajkic

17.1.2024

U Gradskoj vijećnici u Mostaru danas su potpisani ugovori između Grada Mostara, italijanske aviokompanije Sky Alps i Aerodroma Mostar.

Kao što je poznato, Sky Alps se prijavila na javni poziv i dostavila ponudu za letove za Rim, Veronu, Bari i Minhen.

- Danas svjedočimo stvarno jednom velikom događaju za Mostar, za Hercegovinu, za svakog čovjeka koji ovdje živi. Potpisali smo, dakle, ugovor sa Sky Alpsom o otvaranju novih destinacija Aerodroma Mostar s Italijom i Njemačkom. Uz ove linije koje već imamo, za Zagreb, a ovih dana završavamo dogovor za liniju za Beograd i čekamo čin potpisivanja ugovora, danas smo dobili nove četiri destinacije - izjavio je nakon potpisivanja gradonačelnik Mostara, Mario Kordić.

Mario Kordić. Avaz

Intenzivan rad

Rekao je da se na projektu oživljavanja Aerodroma Mostar intenzivno radi posljednje tri godine te da je cijeli proces bio vrlo izazovan.

- Siguran sam da ne bismo uspjeli na ovom projektu da se nisu sve razine vlasti uključile i sve moguće agencije koje imaju vezu sa zračnim prometom, kojima, zaista, zahvaljujem na pomoći - naveo je Kordić.

Naglasio je da će ove destinacije biti od ogromnog značaja za Mostar i Hercegovinu o pitanju razvoja turizma.

- Ozbiljne turističke destinacije nema bez ozbiljne povezanosti sa svijetom tako da u tom kontekstu ovo je jedna velika prilika, ali i odgovornost, jer, sada nećemo imati izgovora zašto nešto ne funkcionira. Na turističkim djelatnicima i nama svima u Gradu Mostaru je zasukati rukave i koristiti ovu priliku. Mnogo smo se trudili da se ovo desi i sada nam slijedi rad da to i kapitaliziramo - dodao je on.

Povećanje broja putnika i turista

Aleks Spinato. Avaz

Generalni direktor za zrakoplovstvo i operacije Sky Alps, Aleks Spinato (Alex) ocijenio je da saradnja njihove kompanije s Aerodromom Mostar predstavlja priliku za za povećanje broja putnika i turista koji namjeravaju posjetiti Mostar i Hercegovinu.

- Mislim da će ovo biti jedna uspješna, plodonosna saradnja za sljedečih pet, šest godina - rekao je Spinato.

Marko Đuzel. Avaz

Marko Đuzel, direktor Aerodroma Mostar, podsjetio je na to da do sada nije bilo više od tri redovne linije.

- Ovim potpisom dogovorili smo četiri nove linije, od toga još imamo Zagreb i Beograd. Od proljeća ćemo, dakle, imati Zagreb, Beograd, Rim, Minhnen, kao četiri velika huba tako da ne treba predstavljati šta ovo znači - kazao je Đuzel.

Rekao je i da je otvaranje baze Sky Alpsa u Mostaru dugoročni projekt.

Dva puta sedmično će ići svaka ruta, a za sada je dogovoren ljetni red letenja, dok će zimski zavisiti od toga koliko bude zahtjeva. Što se tiče cijene karata i drugih detalja, to će biti prezentirano u narednim danima.

Također, potpisan je ugovor između Sky Alpsa i kompanije HIFA Oil za snabdijevanje gorivom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.