BOSANSKI JEZIK

Nihada Čolić o presudi Općinskog suda u Bijeljini: Pobjeda je od neprocjenjivog značaja

Tada su, još 2016. godine, roditelji 489 učenika bošnjačke nacionalnosti iz Janje kod Bijeljine najavili tužbe protiv odgovornih

JU Osnovna škola "Meša Selimović" Janja i Nihada Čolić. Facebook

17.1.2024

Borba koja je počela 2016. godine, kada su vlasti RS odlučile da bosanski jezik đacima upisuju, prvi put nakon 13 godina, u svjedočanstva kao "jezik bošnjačkog naroda", privodi se kraju.

Tada su roditelji 489 učenika bošnjačke nacionalnosti iz Janje kod Bijeljine najavili pojedinačne i kolektivne tužbe protiv odgovornih u Osnovnoj školi ''Meša Selimović''.

Naime, Općinski sud u Bijeljini je donio presudu u korist roditelja i djece, prema kojoj se u svim učeničkim dokumentima mora upisivati bosanski jezik kao maternji.

Predsjednica Udruženja učitelja Kantona Sarajevo Nihada Čolić kazala je za „Avaz“ kako je ovo od neprocjenjivog značaja.

- Bitka se vodila na tri fronta: Konjević-Polje, Janja i Vrbanjci. Bitke su dobijene, ali, evo, u Janji nije pravosnažna odluka, ali odlučeno je da se upisuje bosanki jezik, a ne jezik bošnjačkog naroda. Djeca su upisana u sarajevsku školu, nisu se vratili u škole u Konjević-Polju, nego se nalaze u prostorijama Rijaseta Islamske zajednice u Novoj Kasabi i uče bosanski jezik, što je, sigurno, uspjeh. Roditelji nisu pristali da u školskim knjižicama stoji "jezik bošnjačkog naroda" - kazala je.

Nihada Čolić. Facebook

Podsjećamo, ranije je advokat Haris Kaniža, koji je zastupao grupu roditelja iz Janje, objavio na svom Facebook profilu da je Osnovni sud u Bijeljini donio presudu u korist roditelja i djece.

- Prije skoro dvije godine grupa roditelja iz Janje me ovlastila na zastupanje zbog zabrane nazivanja i upisivanja maternjeg jezika kao bosanskog jezika u školi u Janji kod Bijeljine. Nakon toga podnio sam tužbu protiv Republike Srpske i matične škole. Osnovni sud u Bijeljini je u petak donio presudu u korist bosanskog jezika - napisao je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.