PLENARNA SJEDNICA

Ustavni sud donio presudu o kriminalizaciji klevete u RS

Apelaciju je uputio Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH krajem avgusta prošle godine

Sa jedne od prethodnih sjednica. Facebook

H. J. I.

18.1.2024

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio je na plenarnoj sjednici 18. januara da je član zakona kojim se kriminalizuje kleveta u Republici Srpskoj neustavan. Sud je presudio da kriminalizacija nije protuustavna osim u jednom slučaju.

Ustavni sud BiH je presudio da kriminalizacija klevete u članovima 208a, 208b, 208v, 208g, 208d. i 208đ nije protuustavna.

Apelaciju je uputio Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH krajem avgusta prošle godine.

Zakon stupio na snagu u julu 2023. godine

Zvizdić je uputio i zahtjev za donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud BiH obustavio primjenu odredbi kojima se u RS kleveta tretira kao krivično djelo do konačne odluke Ustavnog suda BiH o ustavnost.

Kleveta u RS je kriminalizovana izmjenama entitetskog Krivičnog zakonika, koje su usvojene u Skupštini Republike Srpske u julu 2023. godine.

Izmjene su stupile na snagu 26. avgusta, od kada je kleveta u ovom entitetu i zvanično postala krivično djelo.

U tekstu zakona, klevetom se naziva iznošenje zlonamjernih ili neistinitih tvrdnji o nekoj osobi, te su predviđene i novčane kazne od 500 do 3.000 eura.

Kriminalizacija klevete u RS, po Zvizdićevom mišljenju, krši odredbe Ustava BiH koje govore o ljudskim pravima i demokratskim načelima, diskriminaciji, a krše i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, te Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima.

Sloboda govora

Zvizdić je, nakon podnošenja apelacije rekao da bi kriminalizacija klevete u primjeni imala negativne posljedice po slobodu govora na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, a posebno bi bio otežan rad medija.

Narodna skupština RS-a u julu 2001. godine prebacila je klevetu iz krivične u građansku oblast i donijela vlastiti Zakon o zaštiti od klevete RS.

Odlukom Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown), nekadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, i iz Krivičnog zakona Federacije BiH je u novembru 2002. godine izbačeno djelo protiv ugleda i časti.

Koristeći Bonske ovlasti Ured visokog predstavnika je, istovremeno, u tom bh. entitetu nametnuo i Zakon o zaštiti od klevete.

Na taj način je BiH, prije više od 20 godina, postala prva zemlja Zapadnog Balkana koja je dekriminalizirala klevetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.