PREDSJEDNIK HDZ-A

Čović: Šmitu sam rekao da ne vidim niti jedan razlog zbog kojeg bi nametao rješenje, ako već postoji vlast i parlamentarna većina

Rekao je da je taj sastanak bio preslika atmosfere sa sastanka iz avgusta prošle godine nakon kojeg je u Vijeću ministara BiH usvojeno pet zakona

Dragan Čović. M. Smajkić

Meliha Smajkic

19.1.2024

U Mostaru se danas održava sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH, a na dnevnom redu su bile aktuelna politička situacija, priprema za lokalne izbore te priprema za proširenu sjednicu Predsjedništva i Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora.

U pauzi zasjedanja, predsjednik HDZ BiH, Dragan Čović je novinarima kazao da je bilo riječi i o jučerašnjem sastanku održanom s partnerima trojke i SNSD - a u Banjoj Luci.

Rekao je da je taj sastanak bio preslika atmosfere sa sastanka iz avgusta prošle godine nakon kojeg je u Vijeću ministara BiH usvojeno pet zakona.

- Na dnevnom redu smo imali jako puno tema i sve su bile u funkciji našeg statusa kada su u pitanju evropske integracije i dolazak visokih gostiju sa ciljem da ispunimo svih 14 uvjeta koji su stavljeni ispred nas sa ciljem da to donosimo u institucijama BiH kroz izvršnu i zakonodavnu vlast i sa ciljem da niko ne nameće nikakva rješenja. Bez obzira o kome se radi - rekao je Čović.

Naveo je da je s visokim predstavnikom u BiH, Kristijanom Šmitom imao radni ručak prošle subote i kojem je izravno rekao kako ne vidi nijedan razlog zbog kojeg bi on nametao bilo koje rješenje pa i oko Izbornog zakona, ako već postoji izvršna i zakonodavna vlast i parlamentarna većina.

-Tad sam ga informirao da ćemo imati 18. januara sastanak iako smo ga držali u tajnosti, a nakon jučerašnjeg saopćenja, iako jednostavno napisano, odražavalo je atmosferu, jer smo se oko svih stvari manje više dogovorili. E, sad to manje-više je uvijek problematično i sad to treba realizirati - rekao je Čović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.