ALIPAŠINO POLJE

Prije 30 godina: Dok su se dječica sankala, agresori ih gađali granatama i ubili

U jednom trenutku čuli smo eksploziju i počeli bježati, a onda je granata eksplodirala iza nas, kazao je Kapetanović

Ubijena djeca. Sniper Alley

D. R.

22.1.2024

Na današnji dan, prije 30 godina, tri minobacačke granate ispaljene s agresorkih položaja usmrtile su šestero djece na sankanju u ulici Bosanska kod broja 4, na Alipašinom Polju, dok je šestero bilo ranjeno.

Toga dana živote su izgubili Jasmina Brković (1989.), njena sestra Indira Brković (1982.), Mirza Dedović (1986.), Admir Subašić (1986.), Danijel Jurenić (1983.) i Nermin Rizvanović (1981.). Njihovo bezbrižno djetinjstvo prekinule su granate ispaljene sa agresorskih položaja iz pravca Nedžarića.

Na suđenju Ratku Mladiću u Hagu o stradanju djece u Sarajevu krajem 2012. godine svjedočio je svjedok optužbe Muhamed Kapetanović koji je i kao devetogodišnjak teško ranjen od granate što su je na Sarajevo ispalili Mladićevi vojnici.

Kazao je da je 22. januara 1994. izašao ispred zgrade u sarajevskom naselju Alipašino Polje na sankanje s trojicom starijih prijatelja.

- U jednom trenutku čuli smo eksploziju i počeli bježati, a onda je granata eksplodirala iza nas. Danijel Jurenić je poginuo, a ja i još dvojica prijatelja bili smo teško ranjeni. Danijel je bio odmah iza mene i, kad sam se okrenuo, vidio sam da mu je geler odrubio glavu – posvjedočio je Kapetanović, dodajući da je stradali dječak tada imao “10 ili 11 godina”.

Rekao je kako je nakon eksplozije pokušao ustati, ali zbog povrede nije mogao. Poslije je došao njegov otac i još neke komšije pa su povrijeđene dječake odvezli u bolnicu. Nakon mjesec evakuiran je u Italiju i u naredne dvije godine sedam puta operiran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.