PREDSJEDNIK RS

Dodik tvrdi: Taj patriota Osman Mehmedagić, kako ga Izetbegović naziva, radio je po njegovom nalogu

Nazivati kriminalca Mehmedagića patriotom može samo zabludjeli čovjek, rekao je Dodik

Platforma X

E. Ć.

22.1.2024

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da "RS ostaje konstruktivan partner u svim procesima na putu BiH ka Evropskoj uniji". 

- I ovaj put idemo s povjerenjem da će predstavnici trojke ostati posvećeni zajedničkom cilju u vezi s kojim postoji konsenzus svih strana, a to je evropski put. 

Јasno je da optužbe koje dolaze od SDA prave problem trojki, ali interes svih stranaka trebalo bi da bude na reformama koje će je učiniti funkcionalnijom i stabilnijom - istakao je Dodik.

SDA zaobilazila dijalog i dogovor

Naveo je da su dijalog i dogovor osnova za tu stabilnost i funkcionalnost, a to je ono što je SDA godinama pokušavala da zaobiđe.

- Nismo naivni da mislimo da i predstavnici trojke ne bi pokušali nešto slično, ali jasno je da nemaju kapacitet za takvo nešto, te da su u tom kontekstu svjesniji da ne mogu više proći priče o dominaciji Bošnjaka nad druga dva konstitutivna naroda i to se vidi u njihovoj spremnosti na razgovor - izjavio je Dodik.

On je rekao da je svoje prave namjere SDA pokazala najavljenim blokadama.

- Ali to nas neće spriječiti da i dalje aktivno radimo i učinimo sve da se potrebne reforme provedu. Izjave Bakira Izetbegovića pokazuju njegov očaj, jer je dotakao dno. Nazivati kriminalca Mehmedagića patriotom može samo ili zabludjeli čovjek, ili onaj koji je u velikom strahu od toga šta bi se sve moglo otkriti u narednom periodu. Taj patriota, kako ga naziva Izetbegović, radio je po njegovom nalogu - istakao je dodik.

Naveo je kako su "oni od državnih institucija napravili SDA institucije i svojim opasnim djelovanjem rasturali su BiH, a za sve to imali su podršku stranaca".

Prostor za optimizam

- Želimo da se dogovaramo i uradit ćemo to, ali na ovom prostoru Bošnjaci nikada neće dominirati i provoditi svoj plan. Tu im neće pomoći ni Amerika, ni Britanija, ni Njemačka, kao ni pravi, a ni lažni predstavnici stranog faktora. I ne zato što to kažem ja nego zato što tako piše u Ustavu i u svim dokumentima na kojima se BiH održava i na kojima počiva pravo - poručio je Dodik.

Podsjetio je na to da se februar približava, te dodaje da je posljednji sastanak dao dovoljno prostora za optimizam.

- RS će ostati pri svojim stavovima, a nadamo se da trojku neće obeshrabriti optužbe iz SDA. BiH je bila predugo zarobljena i zaglavljena zbog njihovog opasnog djelovanja i predstavnici Bošnjaka mogli su da nauče nešto iz toga - naveo je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.