RAZGOVOR

Aćimović za "Avaz": Posjeta evropskih zvaničnika poruka Dodiku da se opredijeli za trenutnu administraciju EU ili ultradesničare

Jučerašnja posjeta je bila nedvosmislena poruka gospodinu Dodiku da se mora odlučiti, rekao je

Draško Aćimović. Screenshot

24.1.2024

Bivši bh. diplomata Draško Aćimović prokomentarisao je za „Avaz“ jučerašnju posjetu predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (Von der Leyen) i premijera Nizozemske Marka Rutea (Rutte) i Hrvatske Andreja Plenkovića.

- Jučerašnja posjeta je bila nedvosmislena poruka gospodinu Dodiku da se mora odlučiti. Gospođa Ursula fon der Lajen je dala nedvosmislenu poruku nedjeljivoj BiH i rekla je da Šmit (Schmidt) kaže da Dodik potpiše deklaraciju o podršci jedinstvenoj BiH. To je bila poruka da se treba opredijeliti za tu varijantu i za trenutnu administraciju EU ili će podržati radikalne desničarske stranke koje imaju veliku šansu da budu u novoj konfiguraciji EU i s kojima on ima dobre odnose – kazao je Aćimović za „Avaz“.

Smatra da je ta poruka sva suština jučerašnjih dešavanja.

- Ove godine se održavaju europarlamentarni izbori i tu je Dodikov izbor između ultradesničarskih stranaka i nejedinstvene BiH ili ovog što je trenutna politika. To bi dalje impliciralo u drugom slučaju da mora usvajati jednoglasno sve odluke s EU – rekao je Aćimović za „Avaz“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.