KORUPCIJA

Nelegalna gradnja: Optuženi mostarski urbanisti

Preduzeću „Joks“ d.o.o. Mostar pribavljena imovinska korist u iznosu od 548.484,94 KM

Sporni objekt u mostarskom naselju: Izdali nezakonito rješenje. Avaz

Meliha Smajkic

24.1.2024

Nakon provedene i okončane istrage, Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona je podiglo optužnicu protiv Zdravka Čuljka (67), iz Mostara, i Sanje Voloder (60), iz Mostara, zbog osnovane sumnje da su kao supočinitelji počinili krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlasti iz čl. 383. st. 3. u vezi sa st.1, a u vezi sa čl. 31. KZ FBiH, koju je Kantonalni sud u Mostaru u cijelosti potvrdio.

Radi se o slučaju bespravno izgrađenog šestog sprata stambeno-poslovne zgrade u naselju Bijeli Brijeg u Mostaru, investitora Joks d.o.o., a na tu aferu su godinama ukazivali i pravnu bitku vodili građani, odnosno stanari.

Prema optužnici, Čuljak, postupajući kao šef Službe za građevinske propise, Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara i Voloder, u svojstvu voditelja postupka u Službi za građevinske propise tog Odjela, sumnjiče da su kao supočinitelji i po prethodnom dogovoru u periodu 2017. i 2018. godine, u okviru svojih ovlasti postupili suprotno interesu službe.

To su uradili na način da, postupajući prema prethodno zaprimljenom zahtjevu za izdavanje rješenja o urbanističkoj saglasnosti i rješenja o građenju preduzeća „Joks“ d.o.o. Mostar, nisu primijenili odredbe čl. 8., 9. i 49. Zakona o prostornom uređenju HNK te protivno odredbama čl. 33. st.2. tač.a Zakona o građenju HNK, bez valjane urbanističke saglasnosti, donijeli Rješenje o građenju od 17.jula 2018 godine.

- Voloder je, vodeći upravni postupak, sačinila Rješenje koje daje pravo građenja investitoru, koje je Čuljak parafirao kao ispravno i zakonito te ga potvrdio. Isto je u suprotnosti s Regulacijskim planom, te izmjenama i dopunama Regulacijskog plana „Bijeli Brijeg I Faza III”, te su suprotno navedenim zakonskim odredbama, bez supotpisa i znanja načelnice Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara, izradili upravne akte i to: Rješenje urbanističke suglasnost od 25.10.2017. godine na temelju kojeg je sačinjeno i Rješenje o građenju od 17.07.2018. godine, a potom ove akte dostavili na potpisivanje tadašnjem gradonačelniku Grada Mostara, posljedicom čega je poduzeću „Joks“ d.o.o. Mostar pribavljena imovinska korist u iznosu od 548.484,94 KM, koliko iznosi ukupna korist investitora na novoizgrađenom objektu i šteta stanarima susjednih zgrada, kao i povrede prava stanara susjednih zgrada, kojima su narušeni uvjeti stanovanja u odnosu na postojeći i važeći Regulacijski plan „Bijeli brijeg I Faza III” - naveli su iz Tužilaštva HNK.

Dodali su da će navode optužnice dokazivati ispitivanjem određenog broja svjedoka i vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.