POTREBNA RODITELJSKA KUĆA

"Srce za djecu oboljelu od raka": Naši rezultati vidljivi baš koliko smo i mi ustrajni u misiji

Na godišnjem nivou na području Federacije BiH oboli između 60 i 70, a u cijeloj zemlji više od 100 djece

Djeca se više izliječe kada su roditelji uz njih. Mreža X

FENA

28.1.2024

Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" planiralo je za proljeće otvorenje i početak rada Roditeljske kuće u Tuzli, što je za njih posebno važno jer je za proces liječenja bitna blizina srodnika i dragih ljudi.

Najavljuju da bi Roditeljska kuća u krugu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla trebalo da bude otvorena u aprilu ove godine, a bit će to druga te vrste u Bosni i Hercegovini. Roditeljska kuća pruža oboljeloj djeci i njihovim porodicama drugi dom, porodičnu atmosferu. Mjesto je to na kojem bar na trenutak mogu zaboraviti na bolničko liječenje.

Poskupio građevinski materijal

Kako je kazala za Fenu glasnogovornica Udruženja "'Srce za djecu oboljelu od raka" Atifa Buldić-Bešić, Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku osiguralo je novac za završetak realizacije tog projekta u Tuzli, nedostajući prvenstveno zbog poskupljenje građevinskog materijala.

Pojašnjava da su aktivnosti na izgradnji te roditeljske kuće počele 2019. godine. Generalni sekretarijat Države Kuvajt osigurao je 800.000 KM na početku provedbe projekta, a kamen temeljac je položen sredinom 2021. godine. Međutim, taj proces usporen je prvo zbog pandemije virusa korona, a naročito zbog poskupljenje građevinskog materijala, koji je uslijedio potom.

Na 400 kvadratnih metara Roditeljske kuće u Tuzli moći će se smjestiti do pet porodica djece koja se liječe na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla. Osim smještaja, u toj kući bit će omogućene i razne vrste pomoći poput psihosocijalne podrške roditeljima i oboljeloj djeci, bitne u procesu liječenja koji je težak i često dugo traje. Za roditelje djece oboljele od malignih bolesti Roditeljska kuća je značajna, na putu do konačnog cilja. Uliva im osjećaj sigurnosti, vraća toplinu obiteljskog doma.

U Sarajevu od 2016. godine djeluje Roditeljska kuća, u krugu Pedijatrijske klinike Jezero, a kapaciteti su uglavnom, nažalost, popunjeni. Deset apartmana namijenjeno je za smještaj najbližih članova porodice djeteta koje je na liječenju na Hematoonkološkom odjeljenju UKC Sarajevo, a dolaze izvan Kantona Sarajevo.

Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" već dvadeset godina realizira razne projekte, vođeno željom da oboljelo dijete i članovi njegove porodice što lakše i brže pređu put do ozdravljenja. A sve je započelo kad su roditelji, tad liječene djece, odlučili da zajedno grade društvo koje će biti prijatelj bolesnoj djeci. Godinama kasnije naglašavaju da su njihovi rezultati vidljivi baš koliko su i oni ustrajni u svojoj misiji. A osnovni su rezultati njihove iskrene namjere i posvećenost oboljeloj djeci. U svemu tome im je značajna i podrška, koju imaju od institucija i pojedinaca kroz različite projekte, ali je, kako navode iz Udruženja, bitno da ta podrška bude sistemska i stalna.

Među ostalim, kao jedan od najhumanijih u BiH i šire njihov je Projekt "Moja kosa tvoja kosa", koji realiziraju uz podršku prijatelja. Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" u okviru tog projekta izrađuje perike od prirodne kose i ustupa ih na korištenje djeci koja su privremeno ili trajno pretrpjela gubitak kose. Veliki je odaziv akcijama u okviru tog projekta, a uvjeti su da donirana kosa bude prirodna, nefarbana i netretirana. Dužina doniranog dijela kose treba biti minimalno 30centimetara, a prije šišanja kosa treba da bude čista i suha. Akcije doniranja kose upriličene su dosad širom Bosne i Hercegovine, a većina donatora su djeca.

Dvogodišnja terapija

U septembru, koji se obilježava kao Međunarodni mjesec podizanja svijesti o raku kod djece, Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" sa suorganizatorima organizira trku/šetnju "Zlatni krug". Trka/šetnja je humanitarnog karaktera, a tradicionalno je podržavaju brojni sportisti i druge javnosti poznate ličnosti, privredni i javni subjekti te pojedinci građani, koji sudjeluju s ciljem da podrže djecu oboljelu od raka i njihove porodice.

Prema podacima iz Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka", na godišnjem nivou na području Federacije BiH oboli između 60 i 70, a u cijeloj zemlji više od 100 djece. Terapija traje dvije godine, a da bi neko bio izliječen treba pet godina. Kad su, uz oboljelu djecu njihovi roditelji koji borave u Roditeljskoj kući, stepen izlječenja je od 15 do 25 posto veći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.