OŠTRA REAKCIJA

Sarajevo-gas Istočno Sarajevo: Energoinvest po nalogu Sebije Izetbegović izaziva krizu s plinom u FBiH

Navode da stvarni šef direktorice Energoinvesta Bisere Hadžialjević nije Vlada FBiH, nego Sebija Izetbegović

Čeka se na potpisivanje ugovora. Facebook

S. S.

30.1.2024

Sarajevo-gas Istočno Sarajevo oglasilo se jučer povodom informacije da će plin u Federaciji BiH biti skuplji za 3,9 posto prilikom čega ističu da za to nije kriv novi dogovoreni ugovor s obzirom na to da još nije potpisani.

- Obavještavamo javnost da "Sarajevo-gas" a.d. Istočno Sarajevo nema potpisan novi Ugovor sa "Energoinvestom" d.d. Sarajevo i na isti se još čeka od strane FBiH. I pored dogovora dva ministra RS i Federacije BiH Petra Đokića i Vedrana Lakića, menadžment sarajevskog "Energoinvesta" već dvije sedmice ne potpisuje ugovor koji je upućen od strane "Sarajevo-gasa" a.d. Istočno Sarajevo, a koji je vezan za zaključke sa sastanka - naveli su iz entitetske kompanije.

Tvrde da Energoinvest po nalogu Sebije Izetbegović izaziva krizu s gasom u FBiH time što ne žele potpisati novi ugovor iako je sve dogovoreno.

- Sarajevski "Energoinvest" uporno odbija da potpiše ugovor i time želi da izazove krizu i da građane Sarajeva u FBiH ostavi bez grijanja. Znajući da stvarni šef Bisere Hadžialjević nije Vlada FBiH, nego drugarica Sebija Izetbegović, savjetujem joj da je što prije pozove, jer gospođa Izetbegović već odavno mnogima nije dostupna. Ono što bi bilo korektno od strane sarajevskog "Energoinvesta" i da to preduzeće izađe javno sa procentima i koliko će cijena transporta uticati na najavljeno povećanje cijene - izjavio je generalni direktor "Sarajevo-gasa" a.d. Istočno Sarajevo Nedeljko Elek.

Podsjećaju javnost da je 12. januara 2024.godine održan sastanak u federlanom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije i postignut je dogovor o novom trogodišnjem ugovoru za transport gasa, po novoj cijeni, u iznosi 14,1 KM za 1.000 metara kubnih.

Sastanku koji je održan 12.01.2024. godine su prisustvovali direktori dva preduzeća Nedeljko Elek, direktor "Sarajevo-gasa" a.d. Istočno Sarajevo i Bisera Hadžialjević, direktor "Energoinvesta" d.d. Sarajevo, te resorni ministri iz Vlade FBiH i Vlade RS Vedran Lakić i Petar Đokić. Na sastanku je prihvaćena cijena novog Ugovora koji je trebao biti već potpisan i to na tri godine, s tim što će novu cijenu morati potvrditi ili Regulator RS ili Vlada RS, u narednih šest mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.