DANAS POTPISIVANJE

Murat Tahirović o Memorandumu s MRMKS za "Avaz": Ovo je pobjeda pravde, osuđenici iz Haga ulaze u sistem krivične evidencije

On očekuje da nakon potpisivanja memoranduma resorno državno ministarstvo proslijedi uputstvo nadležnim entitetskim i kantonalnim institucijama

Murat Tahirović. Anadolija

Alen Bajramovic

30.1.2024

Memorandum između registrara Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove i Ministarstva pravde BiH o ustupanju presuda Mehanizma i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju pravosudnim institucijama naše zemlje bit će potpisan danas. Ova vijest i u udruženjima porodica žrtava dočekana je s olakšanjem.

- Nakon više od deset godina upornog insistiranja prema institucijama BiH, posebno prema Ministarstvu pravde, konačno se našao ministar koji razumije potrebu da lica koja su presuđena za najteža krivična djela budu u krivičnoj evidenciji zajedno s ostalim osuđenicima. To je pobjeda pravde nad nepravdom i rezultat mukotrpnih napora udruženja žrtava - kazao je za "Avaz" Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH.

On očekuje da nakon potpisivanja memoranduma resorno državno ministarstvo proslijedi uputstvo nadležnim entitetskim i kantonalnim institucijama.

- To će u suštini značiti da će lica presuđena pred Haškim tribunalom biti u sistemu i neće biti u mogućnosti, u kojoj su bili do sada, da uživaju sva prava i slobodno apliciraju na sve državne poslove bez ikakvih smetnji. S ovim memorandumom postaju građani s istim tretmanom kao i svi drugi koju su presuđeni pred domaćim sudovima - pojašnjava Tahirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.