LIDER NAŠE STRANKE

Edin Forto za "Avaz": Presuda Novaliću veoma dobra poruka

Ovo je presedan, jer su visokopozicionirane osobe iz svijeta politike dobile zatvorske kazne koje ne mogu otkupiti, nego ih moraju odležati, rekao je

Forto: Tužilaštva i sudovi izgubili su povjerenje građana zbog „sportskog ribolova“. Avaz

Alen Bajramovic

1.2.2024

U svim anketama o povjerenju u bh. institucije odgovori građana pokazuju da vjeruju policiji, ali ne sudovima i tužilaštvima, kazao je za "Avaz“ predsjednik Naše stranke i državni ministar komunikacija i prometa Edin Forto.

Krivična djela

Ovaj podatak navodi komentirajući značaj presude bivšem premijeru FBiH Fadilu Novaliću i ostalima, koje je Sud BiH osudio na ukupno 15 godina zatvora zbog krivičnih djela počinjenih u aferi „Respiratori“.

  - Tužilaštva i sudovi izgubili su povjerenje građana zbog „sportskog ribolova“, jer nakon hapšenja počinitelji se iz različitih, nekad i tehničkih i proceduralnih razloga, brzo nađu na slobodi ili njihove kazne u konačnici budu smiješne. Ovo što se desilo je presedan, jer su visokopozicionirane osobe iz svijeta politike dobile zatvorske kazne koje ne mogu otkupiti, nego ih moraju odležati. Mislim da je to veoma dobra poruka za sve one koji vole da se bave kriminalom u BiH - ističe Forto.

Tri pitanja

Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koji se našao u parlamentarnoj proceduri, smatra dobrim u nedostatku boljeg. Kaže da bi bilo idealno kada bi aktuelna parlamentarna većina uspjela postići dogovor.

- Izborni zakon tretira se po tri pitanja – kroz način izbora članova Predsjedništva BiH, na čemu insistira HDZ, zatim kroz biranje članova CIK-a, gdje postoje određene razlike i gdje bi trebalo razgovarati o kompromisu, te kroz integritet izbora koji ne bi trebao biti upitan. Moj stav je da paket integriteta moramo svakako usvojiti, o izboru CIK-a - ako se dogovorimo, a izbor članova Predsjedništva - ako krenemo u izmjene Ustava i implementaciju svih presuda protiv BiH - pojašnjava Forto.

Šta će odlučiti Šmit

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) najavio je da će nametnuti tehničke izmjene, što može učiniti svaki dan. Forto smatra da postoji dovoljno vremena za dogovor do maja, prije raspisivanja lokalnih izbora.

- Ono što nam je poslano kao signal nakon posjete visokih zvaničnika EU prošle sedmice jeste da moramo raditi na zakonima. Posebno na zakonu o sukobu interesa ili zakonu o sudovima, koji bi uspostavio drugostepeno odlučivanje na Sudu BiH. Bez ta dva zakona, ili barem jednog od njih, mislim da su nam šanse male - naglašava Forto.    

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.