ADVOKAT

Muselimović: Osuđenici u aferi "Respiratori" su neke stvari prešutjeli kako bi zaštitili bitne osobe, mislim da će ovo imati nastavak

To je tako loša poruka javnosti, da neko kaže da pravomoćna presuda nije zakonita ili da nije poštena, kaže Muselimović

Josip Muselimović. RTV HB

S. S.

2.2.2024

Prošle sedmice u drugostepenom postupku potvrđena je presuda najdugovječnijem premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, suspendiranom direktoru Federalne civilne zaštite Fahrudinu Solaku i vlasniku kompanije "Srebrena Malina" Fikretu Hodžiću.

Osuđeni trojac ukupno je dobio 15 godina zatvora za nezakonitu nabavu respiratora iz Kine u vrijednosti 10,5 miliona maraka u vremenu pandemije koronavirusa.

Puno pažnje u javnosti izazvala je drugostepena presuda Fadilu Novaliću i ostalima u predmetu "Respiratori". Iskusni advokat Josip Muselimović ističe kako je ovaj predmet zanimljiv iz više aspekata, pomalo i jedinstven u našoj praksi. Posebno jer je prvi put u historiji jedan sudac u prvostepenoj presudi svoje izdvojeno mišljenje javno objavio, piše RTV HB.

Pažnja je izazvala i izjava jednog od osuđenih Fikreta Hodžića, koji je rekao kako mu je osuđen za nešto što uopće nije suđen.

Muselimović smatra kako su osuđenici tokom postupka neke stvari prešutjeli kako bi zaštitili neke vrlo bitne osobe.

Još se tačno ne zna kada će osuđenici biti upućeni na izdržavanje zatvorske kazne, a ovo su na upit RTV HB odgovorili iz Suda BiH:

- Osuđeni će, kada se za isto steknu uslovi u skladu sa Zakonom, dobiti uputni akt i biti upućeni na izdržavanje kazne zatvora. Prema istima, u međuvremenu, nisu na snazi mjere osiguranja prisustva i uspješnog vođenja postupka, ali je Granična policija BiH obaviještena o pravosnažnosti presude - stoji u saopćenju Suda BiH.

Advokata Muselimovića iznenađuju izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i drugih dužnosnika koji su uoči suđenja kako primjera radi Fadil Novalić nije kriv, a isto su ponovili i po završetku cijelog postupka.

- To je tako loša poruka javnosti, da neko kaže da pravomoćna presuda nije zakonita ili da nije poštena. Ovaj predmet, ja lično mislim, će imati svoj nastavak i još neke osobe će, po mom mišljenju najodgovornije, nalogodavci, morati odgovarati - rekao je Muselimović za RTV HB.

Podsjetimo, za nezakonitu nabavu respiratora u vrijeme pandemije suđeno je bivšem predsjedniku Vlade Federacije Fadilu Novaliću, tadašnjem direktoru Civilne zaštite Federacije Fahrudinu Solaku i vlasniku tvrtke "Srebrena Malina" Fikretu Hodžiću te ministrici finansija i zamjenici predsjednika Vlade Federacije Jelki Milićević. Ona je u potpunosti oslobođena krivice, dok je Novaliću potvrđena zatvorska kazna u trajanju od četiri godine, Solaku od šest, a Hodžiću od pet godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.