ZAJEDNIČKO SAOPĆENJE

Trojka o posjeti zvaničnika SAD i NATO-a: Prepoznati antidržavni akteri i oni koji stranačke stavljaju ispred interesa države

Mogućnost da BiH otpočne pregovore o članstvu u EU i podrška NATO-a i SAD jasno ukazuju da se krećemo u dobrom smjeru

Lideri trojke. Fena

S. S.

3.2.2024

 Stranke vladajuće trojke, SDP BiH, Narod i pravda i Naša stranka smatraju da su najviši zvaničnici NATO-a i SAD-a prepoznali da u Bosni i Hercegovini postoje prodržavne snage koje vrlo odgovorno i nimalo populistički vode ključne procese na različitim nivoima vlasti uprkos tolikim opstrukcijama.

- Bitno je da su jasno definirani ne samo antidržavni akteri već i one stranke i pojedinci koji su lične i stranačke interese uvijek imali ispred interesa države – takvi su ovih dana jasno označeni kao snage koje ne mogu biti partner nikome i nigdje. Mogućnost da BiH otpočne pregovore o članstvu u Evropskoj uniji i ovakva podrška NATO-a i Sjedinjenih Država jasno ukazuju da se krećemo u dobrom smjeru. To je mukotrpan put, ali je put ka našim ključnim strateškim ciljevima - saopćile su stranke trojke nakon posjete najviših zvaničnika NATO-a i pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Jamesa O'Briena Bosni i Hercegovini.

Očuvanje sigurnosti

Posebno cijene podršku koju NATO pruža procesu reformi Oružanih snaga BiH koje ostaju jedna od ključnih državnih institucija.

- Jake i modernizovane Oružane snage i saradnja sa NATO-om važni su posebno u uvjetima izazova na globalnom planu ali i kao odgovor za različite domaće aktere koji dovode u pitanje suverenitet, cjelovitost i nezavisnost BiH - ističu ove stranke.

Za njih je NATO bio i ostao posvećen očuvanju sigurnosti na ovim prostorima pri čemu je ključni vanjskopolitički cilj naše države članstvo u NATO-u i EU.

Kažu da je „O'Brajen potvrdio važnost državne imovine koja nesumnjivo pripada državi, odbio je napade na Ustavni sud BiH koji je u ovom formatu i sa ovim ovlastima bio jedan od ključnih segmenata mira koji je dogovoren u Dejtonu, a posebno je važna poruka da svaka antidržavna politika, ma od koga dolazila, nema niti će ikad imati podršku najmoćnije države“.

Ovo je, kako navode, jasna poruka da je put dogovora domaćih aktera poželjan, ali da na tom putu ucjene i zahtjevi koji bi urušavali državu i državne institucije nisu prihvatljivi te je jasno naznačena podrška visokom predstavniku da reagira na takve zahtjeve.

Nametanje vlastitih politika

Ovako adresirane poruke trebale bi biti, poručuju stranke, poruka upravo domaćim političkim akterima koji euroatlantske integracije pokušavaju iskoristiti za nametanje vlastitih politika koje državu dodatno razgrađuju i destabiliziraju.

SDP BiH, Narod i pravda i Naša stranka zahvalne za svaku dosadašnju podršku državi BiH, te očekuju nastavak takve podrške, kao i da djela prate sve ono što je rečeno u prethodnim danima- navedeno je u zajedničkom saopćenju stranaka trojke. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.