SARAJEVO

"Avaz" na licu mjesta: Novinari ispred Vječne vatre zapalili svijeće i odali počast kolegama ubijenim u Gazi

Ovim gestom pridružili su se kampanji koju je pokrenula Međunarodna federacija novinara (IFJ)

Sa lica mjesta. Avaz

R. Kapetanović

5.2.2024

Novinari iz Bosne i Hercegovine odali su počast kolegama ubijenim u Gazi i zapalili svijeće na trgovima u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i nekoliko drugih gradova.

Međunarodna kampanja

Ovim gestom pridružili su se kampanji koju je pokrenula Međunarodna federacija novinara (IFJ) u kampanji zaštite svih medijskih djelatnika koji izvještavaju iz Gaze.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, ispred Vječne vatre u Sarajevu minutom šutnje i paljenjem svijeća odana je počast svim nastradalim novinarima u Gazi.

Govor je održala generalna sekretarica Udruženja BH novinara, Borka Rudić.

Rudić je poručila da su u Gazi novinari često meta ciljanih ubistava, te da bi kao osobe na svom radnom zadatku, prema standardima međunarodnog humanitarnog prava, morali biti zaštićeni.

Poruka cijelom svijetu

- Okupili smo se danas ovdje na poziv bh. novinara, kako bismo se pridružili kampanji Međunarodne federacije novinara, Nacionalnog sindikata novinara Velike Britanije, kao i novinara Palestine, koji se upravo u ovo vrijeme okupljaju u Briselu, kako bismo ispred sjedišta Evropske unije poslali poruku cijelom svijetu protiv zločina novinara koji izvještavaju u Pojasu Gaze. Međunarodna federacija novinara je objavila da je u Pojasu Gaze do sada ubijeno najmanje 99 novinara, od toga najviše Palestinaca 92 - kazala je.

Dodala je kako iz Bosne i Hercegovine šaljemo poruku da je zločin nad novinarima nedopustiv.

- Ono što želim istaći je da novinari u BiH koji će se danas okupiti u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, Zenici i drugim gradovima imaju najviše prava da zahtijevaju siguran rad novinara - zaključila je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.