OTKAZANO GOSTOPRIMSTVO

Emir Suljagić za "Avaz“: Ne može se odavati počast žrtvama, a pola sata kasnije sjediti s negatorom genocida

Nova švedska ambasadorica je valjda odlučila da nas poduči nekoj lekciji, ne znam ni ja šta i mi smo morali da joj otkažemo gostoprimstvo, kazao je

Suljagić: Mi međunarodne posjetioce upozorimo na vrijeme. Armin Durgut / Pixsell / Ambasada Švedske u BiH

Alen Bajramovic

6.2.2024

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić otkazao je gostoprimstvo ambasadorici Švedske u BiH Heleni Lagerlof (Lagerlöf), nakon što je ignorirala upozorenje da u posjetu Potočarima ne može doći isti dan nakon susreta s načelnikom Općine Srebrenica Mladenom Grujičićem. Ambasadu Švedske o tome je informirao dan prije posjete.

- Mi svim našim međunarodnim posjetiocima kažemo, upozorimo ih na vrijeme, nemojte s njim i s nama isti dan makar. Ako vam može stati pod kožu s čovjekom koji negira genocid, vi to radite, ali mimo nas. Nemojte da mi učestvujemo u normalizaciji takvog ponašanja – kaže Suljagić za “Avaz”.

Svi međunarodni zvaničnici razumiju i uvažavaju ovakav stav rukovodstva Memorijalnog centra, jer načelnik Općine Srebrenica poznat je po negiranju genocida i presude Haškog tribunala, strašnim optužbama na račun majki Srebrenice, a nedavno se, s lokalnim sveštenikom i grupom građana, pojavio i pred Policijskom stanicom u Srebrenici u ulozi izbavitelja uhapšenih koji su pucali u blizini bošnjačkih kuća u Potočarima.

- Nova švedska ambasadorica je valjda odlučila da nas poduči nekoj lekciji, ne znam ni ja šta i mi smo morali da joj otkažemo gostoprimstvo. Ne može se doći u Memorijalni centar i odavati počast žrtvama genocida, a pola sata kasnije sjediti na sastanku, smješkati se diplomatski i klimati glavom čovjeku koji otvoreno, javno i opetovano negira genocid – ističe Suljagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.