SIGURNOSNA SITUACIJA

Profesor Armin Kržalić za "Avaz": Odgovornost institucija fikcija, u građane se uvlači strah

Korupcija i nesigurnost razlozi su zbog kojih veliki broj mladih napušta ovu zemlju

Armin Kržalić. Facebook

Alen Bajramovic

8.2.2024

Danas se navršava osam godina od ubistva Dženana Memića, koje do danas nije rasvijetljeno. Dok nasilje i crne vijesti postaju gotovo svakodnevna pojava, konačno je vrijeme da se zapitamo jesu li životi mladih ljudi zaista tako bezvrijedni i zašto se ni nakon kontinuiranih apela, preporuka i uočenih slabosti, građani ne osjećaju sigurnijim. Profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA-e Armin Kržalić zaključuje da nemamo praksu ili ne želimo da učimo na greškama i to smatra poražavajućim.

Odgovornost nepoznata kategorija

- Sistem je nastavio da funkcioniše po istom principu, da pristup odgovornog i profesionalnog postupanja institucija je ostao fikcija. U dosta slučajeva žrtve su dodatno viktimizirane, odgovornost je nepoznata kategorija i mi ni danas uglavnom ne znamo ko je oduzeo ove mlade ljudske živote. Iz institucija uvjeravaju da su poduzeli mjere na utvrđivanju odgovornosti, ali mi to u praksi ne osjetimo i ne vidimo – ističe profesor Kržalić.

Niz napada i ubistava, počinjenih od strane hladnokrvnih ubica ili obijesnih vozača sa izostankom adekvatne ili bilo kakve kazne, razlog su zbog kojeg se u građane uvlači strah, dok nasilje kao da postaje opsesija mladih ljudi. Korupcija i nesigurnost razlozi su zbog kojih veliki broj mladih napušta ovu zemlju.

- Postalo je frustrirajuće govoriti šta bismo trebali da poduzmemo jer se radi po istoj matrici. Postoji niz pristupa kojima se može unaprijediti sigurnost, koji su dali rezultate i u većim gradovima, sa većom stopom kriminala i više nasilja. To je proaktivno – preventivni rad institucija, policijskih struktura, kroz rad policije u zajednici. Policajac mora biti prisutan, imati kontakt osobu u zajednici, kako bi se identifikovali potencijalni rizici i nasilnici i da se na taj način spriječi njihovo udruživanje – dodaje Kržalić.

Sinergija vlasti i policije

Za tako nešto potrebna je sinergija vlasti i policije, a rezultat bi bio rast povjerenja građana.

- Ako vi kao građanin prijavite krivično djelo, a ne djeluje se dobro ili se vi tretirate skoro kao osumnjičeni, ili čekate 2 ili 3 godine da se otkrije ko je to uradio onda to niko neće prijavljivati. Pored toga, velike količine nelegalnog oružja ukazuju na problem s kojim se susrećemo više od dva desetljeća. Ako uzmete godišnji izvještaj MUP-a KS pa vidite da je u 2022. oduzeto 17 pušaka, 69 pištolja, 6 bombi, onda to potvrđuje da je u društvu prisutna velika količina oružja i da je ono lako dostupno. Ako imamo kombinaciju nasilja, ideologije, upotrebe droga i lako dostupnog oružja, onda imate oružano nasilje i ubistva – naglašava profesor Armin Kržalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.