PODRŠKA

Komisija za saradnju sa NATO-om igra ključnu ulogu u partnerstvu BiH i NATO-a

Tokom nedavne posjete Bosni i Hercegovini, 31 ambasador Sjevernoatlantskog vijeća ponovili su predanost NATO-a BiH

Pamela McGaha. NATO Štab

FENA

8.2.2024

Komandantica NATO Štaba Sarajevo, brigadna generalica Pamela McGaha sastala se danas sa članovima BiH Komisije za saradnju sa NATO-om i tom prilikom izrazila kontinuiranu podršku NATO Štaba Sarajevo radu Komisije kroz postojeće partnerske mehanizme, uključujući Program reformi koji pruža politički okvir za saradnju između BiH i NATO-a.

Tokom nedavne posjete Bosni i Hercegovini, 31 ambasador Sjevernoatlantskog vijeća ponovili su predanost NATO-a BiH, njenom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i pravu da određuje svoje vlastite sigurnosne aranžmane, dok su svi bh. sagovornici izrazili predanost uzajamno korisnom partnerstvu sa NATO-om u kojem BiH sama bira reformske aktivnosti koje na najbolji način odgovaraju ambicijama i sigurnosnim potrebama BiH.

Kao primarni mehanizam komunikacije i koordinacije između aktera u BiH o pitanjima koja se tiču NATO-a, BiH Komisija za saradnju sa NATO-om igra ključnu ulogu u tom partnerstvu.

Brigadna generalica McGaha danas se sastala i sa novoimenovanim načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, generalmajorom Gojkom Kneževićem.

Ona je zahvalila liderima OS BiH na uspješno organizovanoj posjeti delegacije Sjevernoatlantskog vijeća kasarni Rajlovac prošle sedmice, te potvrdila predanost NATO Štaba Sarajevo nastavku partnerstva sa Ministarstvom odbrane BiH i OS BiH u daljnjem razvoju projekata izgradnje odbrambenih sposobnosti i trenutnim partnerskim aktivnostima između NATO-a i BiH, saopćeno je iz NATO Štaba Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.