UGLEDNI KNJIŽEVNIK

Miljenko Jergović: Tonyja Cetinskog zabranila nacionalistička gradonačelnica današnjeg Sarajeva

Ovih dana traje mala bijedna aferica sa zabranom koncerta Tonyja Cetinskog u Sarajevu, naveo je Jergović

Miljenko Jergović. Igor Soban / PIXSELL

N. Aj.

9.2.2024

Književnik i novinar Miljenko Jergović osvrnuo se na otkazivanje koncerta hrvatskog pjevača Tonyja Cetinskog koji je trebao biti održan kod Vječne vatre u Sarajevu povodom 40. godišnjice od Olimpijade.

- Ovih dana traje mala bijedna aferica sa zabranom koncerta Tonyja Cetinskog u Sarajevu. Koncert je, kako god cijelu stvar sad objašnjavala, a objašnjava je na najodurniji i najmahalskiji zamislivi način - biva, problemi s plaćanjem - zabranila nacionalistička gradonačelnica današnjeg Sarajeva, a podršku joj daje neka čudna čeljad, govorenjem kako "imamo mi i svojih pjevača" - napisao je Jergović na društvenim mrežama.

Dodao je da "valja podsjetiti, pa na društvenim mrežama na to i podsjeća Lepa Brena, da su za otvorenje Zimskih olimpijskih igara u Domu mladih pjevali upravo ona i Đorđe Balašević."

- U to vrijeme, dakle, u vrijeme kada su Zimske olimpijske igre u Sarajevu bile moguće, tu smo Beograđanku i tog Novosađanina smatrali "svojim pjevačima". I tu sva priča započinje i završava. Benjamina je postapokaliptični parafenomen, koji s Olimpijadom nema ništa - zaključio je Jergović, uputivši čitaoce na njegov tekst o koncertu pokojnog srbijanskog kantautora Đorđa Balaševića u Sarajevu.

Na ovom linku taj tekst možete pročitati.

Jergović je, inače, Sarajlija koji živi u Zagrebu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.