ZAJEDNIČKA DELEGACIJA

Đokić: I Vukovar i Mostar žive neki život koji se pokušava podvesti pod suživot

Moramo tražiti povezanost među narodima, izostaviti političare, kaže vukovarski antifašista

Delegacija Vukovar, Srebrenik, Sremska Mitrovica i Bijeljina. Avaz

Meliha Smajkic

10.2.2024

Među antifašistima iz cijele BiH, ali i regiona, koji tradicionalno pohode najveći grad na Nereti povodom - Dana oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu bio je i Lazo Đokić iz Vukovara, predsjednik Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-srijemske županije i potpredsjednik Saveza anifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

- U zajedničkoj sam delegaciji Vukovar, Srebrenik, Sremska Mitrovica i Bijeljina, jer, pokušavamo na taj način pokazati da postoji dalja mogućnost zajedništva i da trebamo graditi i stvoriti neki nukleus oko čega će se to polako okupljati - kazao nam je Đokić.

Đokić: Dati doprinos. Avaz

Zabrana defilea do Partizanskog spomen-groblja Đokiću, kako nam je rekao, nije strana.

- Dolazim iz sredine u kojoj je ta desnica i profašistički naboj isto tako izražen i dosta veliki. I, Vukovar i Mostar, poslije tih nesretnih 90-tih godina, žive neki život koji se pokušava podvesti pod suživot, a taj suživot je jedna paralela u kojoj su ljudi jedni do drugih i ne žive ono što bi trebali živjeti i što je neka civlizacijska norma za svakog od nas. Upravo, zbog toga dolazim, da pokušam sa svoje i sa strane kolega koji dolaze u tim zajedničkim delegacijama, dati svoj doprinos da se to stanje probija i da ohrabrimo sve ljude da rade na tome. Bitno je prevazići tu priču koju šire političari, a pokušavajući suprotstaviti narod narodu. Mi ne smijemo nasjeti na tu matricu, jer narod nikad nije kriv i neće biti za tu priču. Moramo, dakle, tražiti povezanost među narodima, a izostaviti te političare - rekao nam je Đokić.

Salihodžić: Dolazi iz inata. Avaz

U zajedničkoj delegaciji je bio Fahrudin Salihodžić, predsjednik Udruženja antifašista Srebrenik koji , također, godinama dolazi na Partizansko spomen-groblje autobusima pod pratnjom policije.

- Volim reći da dolazim iz inata fašistima. Ovo što se čini u Mostaru je za svaku osudu. Čuli smo da je dozvoljena šetnja djeci, mladima, ne znam kome već, a nama je zabranjena. Znači, na djelu je segregacija. Pa, valjda smo i mi građani- rekao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.