POZITIVNE REAKCIJE

Draško Aćimović o signalima iz Brisela: Odluka o FRONTEXU i dogovor o zakonima otvorili ogromnu šansu za BiH

Jako pozitivno je prihvaćena i odluka Predsjedništva BiH o početku pregovora sa FRONTEX-om, dodao je

Draško Aćimović. SDP

Alen Bajramovic

10.2.2024

Predstavnici stranaka vladajuće petorke postigli su dogovor o formiranju radnih grupa koje će u narednih nekoliko dana finalizirati prijedloge zakona o sprječavanju sukoba interesa, odnosno pranja novca, zakona o sudovima BiH i Izbornog zakona BiH. Dan poslije sastanka u Parlamentarnoj skupštini BiH bivši bh. diplomata Draško Aćimović kaže da su reakcije Brisela veoma pozitivne.

Pozitivno prihvaćena odluka

- Jako pozitivno je prihvaćena i odluka Predsjedništva BiH o početku pregovora sa FRONTEX-om, kao i razgovori kojima je najavljeno usvajanje zakona. Radi se o zakonima koje je i Angeline Ajhorst (Eichorst), izvršna direktorica za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove iznijela kao minimum minimuma za početak pregovora o članstvu BiH. Tako je otvorena ogromna šansa za BiH da otvori pregovore, iako to ne mijenja obavezu da u narednom periodu budu usvojeni i ostali zakoni iz poznatih 14 prioriteta – kaže Aćimović.

Jedino što u Briselu nije naišlo na oduševljenje je stav bh političara da će insistirati da se, s pozitivnom odlukom o pregovorima, odmah dobije datum kada će oni početi, što je ocijenjeno nepotrebnim u situaciji kad su uvjeti maksimalno reducirani.

Stranački nije aktivan

Bivši funkcioner SDA Šemsudin Mehmedović, koji je nedavno osnovao novu političku partiju Naprijed, Aćimovića je svrstao u, kako je kazao, “top tim” ove stranke. Međutim, u izjavi za “Avaz” Aćimović takve tvrdnje demantira.

- Nisam politički aktivan ni u jednoj stranci. Savjetnički mogu pomoći svakome kome je to potrebno u područjima u kojima ja mogu pomoći. To u slučaju par stranaka i radim, ali ulazak u bilo koju stranku u ovom momentu nemam u planu – kaže Aćimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.