UTJECAJNA LIČNOST

Generalni sekretar Svjetske muslimanske lige stigao u Sarajevo: Dočekao ga reis Kavazović

Generalni sekretar naglasio je da Islamska zajednica ima veliki značaj

Sa današnjeg sastanka - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
N. H.

11.2.2024

Generalni sekretar Svjetske muslimanske lige - Rabite Muhamed bin Abdulkerim el Isa (Muhammed bin Abdulkerim el-'Isa) sa delegacijom danas je posjetio reisu-l-ulemu Husein-ef. Kavazovića u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Reisu-l-ulema je iskazao dobrodošlicu gostima, kao i zadovoljstvo zbog ove posjete. Informirao je generalnog sekretara o historiji i organizaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, njenom radu i djelovanju.

Ukazao je na značaj međureligijskog dijaloga, i opredijeljenost Islamske zajednice da se sačuva multikonfesionalni karakter i međureligijski duh u Bosni i Hercegovini.

Također, reisu-l-ulema je predstavio Muslimansko-jevrejsku mirovnu inicijativu, istaknuvši da je riječ je o dokumentu koji će biti vodilja, obećanje i svjedočanstvo snage saradnje i međusobnog poštovanja u izgradnji svijeta trajnog mira i harmonije.

Generalni sekretar naglasio je da Islamska zajednica ima veliki značaj, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u srcima mnogih drugih muslimana, da je ponos svih muslimana.

- Sretni smo što smo posjetili Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, kao i reprezentativno sjedište. Sarajevo je prepoznatljivo po tome što se u njemu susreću Istok i Zapad. Islamska zajednica predstavlja jedan od simbola islamskog svijeta, ona promovira islam u njegovoj umjerenoj formi. Svoj rad temelji na osnovnim izvorima islama - Kur'anu i sunnetu, a također je kroz historiju opravdala svoje postojanje i dala velik doprinos razvoju bosanskohercegovačkog društva, kao i njegovoj umjerenosti i toleranciji. Mi u Rabiti podržavamo rad Islamske zajednice i njeno rukovodstvo na čelu sa reisul-ulemom Kavazovićem, kojeg lično poznajem kao velikog alima i intelektualca, koji uspješno vodi Zajednicu. Islamska zajednica daje doprinos razvoju islamskog ummeta i ponosni smo što imamo dobru saradnju, cijenimo napor, trud i čestitamo rukovodstvu - izjavio je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.