MOSTAR

Počelo obilježavanje 47. godišnjice Univerziteta "Džemal Bijedić"

Univerzitet nosi naziv po Džemalu Bijediću - Mostarcu, koji je bio bh. političar i peti predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFR Jugoslavije

Mostar - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
FENA

12.2.2024

Obilježavanje 47. godina uspješnog rada, razvoja i djelovanja Univerziteta Džemala Bijedića u Mostaru započelo je u ponedjeljak sjećanjem na historijske osobe i velikane Džemala Bijedića i Midhata Hujdura Hujku.

Sjećanja na lik i djelo Džemala Bijedića i Midhata Hujdura Hujke

Projekcija filma u znak sjećanja na lik i djelo Džemala Bijedića i Midhada Hujdura Hujke te polaganje cvijeća na njihovu spomen bistu, odnosno spomen ploču, prve su u nizu aktivnosti obilježavanja 47. godišnjice Univerziteta "Džemal Bijedić'' u Mostaru, koje će trajati do 17. februara.

Univerzitet nosi naziv po Džemalu Bijediću - Mostarcu, koji je bio bh. političar i peti predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFR Jugoslavije i smatra se jednim od najutjecajnijih Bošnjaka 20. stoljeća, a smješten je na Univerzitetskom sportsko-rekreacionom centru "Midhat Hujdur Hujka".

- Današnji dan je, pored sjećanja na lik i djelo Džemala Bijedića, po kojem je naš Univerzitet dobio ime, koje ponosno nosi, posebno posvećeno sjećanju na lik i djelo dobitnika Zlatnog ljiljana i nositelja Ordena oslobodilačkoga rata Midhata Hujdura Hujke koji je bio simbol poštenja, hrabrosti i obrane ne samo ovog dijela na kojem se univerzitetski kampus nalazi nego i Mostara i domovine – rekla je, uz ostalo, rektorica Univerziteta prof. dr. Alena Huseinbegović tom prilikom.

Program obilježavanja godišnjice

Kako je najavljeno, programom obilježavanja godišnjice, u utorak, 13. februara, bit će otvarena Sportska dvorana ''Sport i zdravlje'' na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru, a istim povodom u suradnji s Unijom studenata bit će održan turnir u stonom tenisu.

Svečana sjednica Senata Univerziteta je najavljena za 14. februar u Centru za kulturu Mostar i Univerzitet će ugostiti brojne zvanice iz akademskog i društveno-političkog života. U okviru Svečane sjednice rektorica Univerziteta prof. dr. Alena Huseinbegović će dobitnicima uručiti rektorove nagrade i priznanja Univerziteta.

Promocija izdavačke djelatnosti, te naučno-istraživačkih i međunarodnih projekata će biti upriličena u četvrtak, 15. februara, dok je petak predviđen za promociju doktora nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Kao finalna aktivnost kojom će se zaključiti program obilježavanja 47. godišnjice Univerziteta je svečana promocija i dodjela diploma koja će biti održana u subotu, 17. februara, u Sportskoj dvorani Sjeverni logor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.