AMBICIOZNA IDEJA

Veliki planovi za Sarajevo: Cilj je napraviti 15-minutni grad

Muharemović je među potpuno novim projektima istakao izgradnju tramvajske pruge od Stupa, preko Azića i Rajlovca, do budućeg gradskog parka "Sastavci"

Sa današnje prezentacije. Facebook

E. Ć.

12.2.2024

Nacrt plana za koji nadležni tvrde da će se njime ostvariti urbanistički i infrastrukturni preporod Kantona Sarajevo predstavljen je danas.

Nacrt urbanističkog plana Kantona Sarajevo je usvojen na sjednici Vlade KS i upućen u skupštinsku proceduru.

- Radi se o temeljnom dokumentu za razvoj Kantona Sarajevo. Njegova važnost leži u činjenici da on nije isključivo dokument koji definise urbanistički prostor s apekta arhitektonskih činjenica spratnosti, koeficijenta izgrađenosti i slično.

Dokument definiše organizaciju prostora s krajnjim ciljem kvalitetnijeg života u KS. Baziran je na modernom pristupu organizacije gradova, na takozvane "15 minutne gradove“. To podrazumjeva da se u krugu od 15 minuta hoda, građanima omogući zadovoljavanje njegovih životnih potreba za edukacijom, kulturom, sportom, zdravstvenim ustanovama, marketima, zabavom... - saopćio je premijer KS Nihad Uk.

Već naredne sedmice, u Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, ovaj dokument medijima i javnosti detaljno će predstaviti Faruk Muharemović, direktor Zavoda za planiranje razvoja KS.

On je naveo da je izradu urbanističkog plana predvodila arhitektica profesor emeritus Vlasta Jelena Žuljić.

Inače, Muharemović je među potpuno novim projektima istakao izgradnju tramvajske pruge od Stupa, preko Azića i Rajlovca, do budućeg gradskog parka "Sastavci", odnosno o prostoru na sastavu rijeka Bosne, Željeznice i Zujevine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.