SARAJEVO

Konferencija za medije Naše stranke: Tražimo ostavke ministra unutrašnjih poslova TK i policijskog komesara

Za nas je ovo političko pitanje, politika je postavila nesposobne i neodgovorne ljude, rekao je Kadić

Kadić, Mioković i Marinković-Lepić. Fena

FENA

13.2.2024

 Aktuelna sigurnosna situacija u Federaciji BiH bit će razmatrana na narednoj sjednici Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Federalnog parlamenta FBiH, koja je zakazana za utorak, 20. februar.

Potvrdio je to predsjednik Komisije i član Naše stranke Dragan Mioković na današnjoj press konferenciji te stranke u Sarajevu na kojoj je bilo riječi o sigurnosnoj situaciji u Tuzlanskom kantonu povodom ubistava Nizame Hećimović i Amre Kahrimanović.

- Između ostalog, zbog svih nemilih događaja koji su se u proteklom periodu desili na području Federacije BiH sazvao sam sjednicu Komisije na kojoj će biti prisutni federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić. Raspravit ćemo o svim stvarima isključivo u okviru nadležnosti ove komisije - kazao je Mioković.

Dva slučaja ubistva

Također, on je sa stranačkim kolegama Jasminom Kadićem i Mirjanom Marinković-Lepić pozvao Skupštinu Tuzlanskog Kantona da pokrene smjene ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i policijskog komesara.

Predstavnici Naše stranke smatraju da dva slučaja ubistva, koja su, kako kažu, nezabilježena po svireposti, trebaju biti alarm za sve nivoe vlasti, a posebno za kantonalni.

- Za nas je ovo političko pitanje. Politika je postavila nesposobne i neodgovorne ljude. Politika koja svojim populističkim odlukama skriva nerad i nezainteresiranost da zaštiti živote ljudi. Poruka da nema političke odgovornosti je poruka ohrabrenja nasilnika da se nastavi nasilje, prije svega, nad ženama, femicid i ubistva uopšte. Žene u Tuzlanskom kantonu nemaju povjerenje u policiju - naveo je predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke u TK Jasmin Kadić.

U ime Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić ukazala je da je evidentno kako je sigurnosno stanje pogotovo u Tuzlanskom kantonu alarmantno.

- Očigledno je da je sigurnosni sistem u TK zakazao. Bilo je dovoljno vremena da se identificiraju nedostaci i da se vidi gdje to sistem zakazuje te da se strateški radi na poboljšanju sigurnosti i provode mjere - istakla je Marinković-Lepić.

Stekli su se uslovi

Kao predsjedavajuća Predstavničkog doma Federalnog parlamenta kazala je da se nada da će se o sigurnosnoj situaciji govoriti na narednoj sjednici Predstavničkog doma, koja bi trebala biti održana naredne sedmice.

Osim navedenog, na press konferenciji Naše stranke Mioković je upitan kada će preuzeti dužnost predsjedavajućeg Predstavničkog doma, budući da je Marinković-Lepić podnijela ostavku zbog zdravstvenih razloga.

- Stekli su se svi tehnički uslovi da se to obavi i očekujem da to bude, ako ne na narednoj februarskoj, onda na martovskoj sjednici ovog doma – poručio je Mioković.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.