ALARMANTNO

Dok se milioni maraka troše na helikoptere i transportere: Policajci u KS bez ljekarskog pregleda 15 godina

Iako Posavski kanton ima drugi najmanji budžet od svih kantona, oni su u prošloj godini uradili ljekarske preglede za sve policijske službenike

Katica s pripadnicima MUP-a KS. Avaz

14.2.2024

Slučaj ubistva u Tuzli, kada je policijski službenik Elvis Ćustendil brutalno likvidirao Amru Kahrimanović, otvorio je brojna pitanja.

Šest postupaka

Za Ćustendila se otkrilo da je sklon konfliktima, a zbog saobraćajne nesreće u alkoholiziranom stanju bio je suspendiran. No, kasnije je vraćen u službu.

To je otvorilo pitanje redovnog organiziranja i provođenja ljekarskih pregleda za policijske službenike, pogotovo zbog činjenice jer oni imaju dozvolu za nošenje vatrenog oružja. Na konferenciji za medije MUP-a TK rečeno je da se sistematski ljekarski pregledi u ovoj ustanovi ne vrše od 1993. godine, dok je ministar unutrašnjih poslova TK kazao da su s ljekarskim pregledima počeli 2022., a da su onda odustali od njih jer su shvatili ih da veliki broj službenika neće proći.

Kontaktirali smo, povodom toga, i sve ostale MUP-ove s pitanjima provode li sistematske ljekarske preglede za policijske službenike, koliko često i koji je procent onih koji ih ne prođu, odnosno čiji zdravstveni nalazi ne zadovolje uvjete za obavljanje posla policijskog službenika. Odgovorili su nam iz samo četiri kantona.

- Sistematski ljekarski pregledi provode se za buduće policijske službenike koji su u proceduri odabira bili uspješni te su odabrani za kadete na policijskoj akademiji, a nakon toga i zasnuju radni odnos u Upravi policije MUP-a USK - naveli su nam iz MUP-a USK, što potvrđuje da se u ovom kantonu ne provode redovni ljekarski pregledi.

Dodali su da je, kada je u pitanju utvrđivanje invalidnosti, fizičke osposobljenosti i drugih činjenica koje se utvrđuju medicinskim vještačenjem, pokrenuto šest postupaka, i to tri po zahtjevu zaposlenika i tri po osnovu zahtjeva poslodavca. U pet postupaka je utvrđena invalidnost, čime je prestao radni odnos, dok je kod jedne osobe postupak u toku.

Ćustendil: Ubica pokrenuo brojna pitanja. Facebook

Iako se iz MUP-a KS često hvale velikim projektima koji imaju odjeka u javnosti, poput nabavke transportera i helikoptera, na šta su se potrošile ili planiraju potrošiti desetine miliona KM, za stvari poput ljekarskih pregleda novca – nema.

Pravilnik jasan

Prema Pravilniku MUP-a KS, redovni zdravstveni pregledi za policijske službenike u Specijalnoj policijskoj jedinici se provode svake dvije godine, a periodični za sve policijske službenike svake četiri godine, ili kada to odredi komesar u skladu s raspoloživim budžetskim sredstvima te za sve one koji su u proceduri zapošljavanja ili na obuci za kadete, dok se vanredni zdravstveni pregledi obavljaju za koga je neposredni rukovodilac uputio prijedlog policijskom komesaru.

- Od oktobra 2008. do marta 2009. izvršen je ljekarski pregled za policijske službenike Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, a nakon navedenog perioda je izvršen prijem policijskih službenika koji su prilikom zasnivanja radnog odnosa dostavili ljekarska uvjerenja.

U protekle dvije godine dvojica policijskih službenika su upućena na vanredni ljekarski pregled te su, nakon obavljenih pregleda od ovlaštene zdravstvene ustanove, vraćeni redovnim poslovima i zadacima - naveli su iz MUP-a KS za „Dnevni avaz“.

Iako Posavski kanton ima drugi najmanji budžet od svih kantona, od svega 62 miliona KM, oni su u prošloj godini uradili ljekarske preglede za sve policijske službenike.

Predviđena sredstva

Portparol MUP-a Livanjskog kantona Ivica Vrdoljak potvrdio je da je i u ovom kantonu slična situacija kao i u drugima, odnosno da se ljekarski pregledi rade za osobe koje se primaju u radni odnos, no da redovnih nema.

- Ukoliko u toku rada nadređeni uoči da neko treba ići na ljekarski pregled, on se šalje na vanredni. Sutra (danas, op. a.) je sjednica Skupštine Livanjskog kantona na kojoj će se naći prijedlog izvršenja budžeta za 2024. godinu i tu su predviđena određena sredstva za redovne ljekarske preglede - rekao je Vrdoljak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.