AKCIJA "KODEKS"

U akciji SIPA-e u predmetu protiv Debevca i Mehmedagića uhapšena još jedna osoba

Slobode je lišeno jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo lažno predstavljanje

Debevec i Mehmedagić u sudnici. Avaz

S. S.

14.2.2024

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), su jučer (13.02.2024. godine) u nastavku operativne akcije „Kodeks“ na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva realizovali pretrese stanova i drugih prostorija i pokretnih stvari na šest lokacija, kojom prilikom su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Slobode je lišeno jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo lažno predstavljanje propisano Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine kao i krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti spolova Bosne i Hercegovine.

Lice lišeno slobode je sprovedeno u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonskom roku biti predato u dalju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Pretresi su realizovani na osnovu naloga Suda Bosne i Hercegovina i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u saradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federalne uprave policije.

Aktivnosti u predmetu „Kodeks“ su provedene protiv suspendovanog predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmana Mehmedagića Osmice, a u okviru proširenja istrage na više događaja sa sumnjom na koruptivne akivnosti kao i druge nezakonitosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.