DRUGI RADNI SASTANAK

Predsjednici sudova i glavni tužioci o Strategiji sigurnosti pravosuđa u BiH

Tokom prvog sastanka, održanog u Mostaru, Radna grupa je definisala sve operativne ciljeve

Radna grupa za sigurnost pravosudnih institucija. Fena

FENA

14.2.2024

Radna grupa za sigurnost pravosudnih institucija i nosilaca pravosudnih funkcija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) održala je drugi radni sastanak, s ciljem daljnjeg razvoja izrade Strategije o sigurnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

Sastanku prisustvovalo više od 40 predsjednika sudova i glavnih tužilaca

Sastanku je prisustvovalo više od 40 predsjednika sudova i glavnih tužilaca sa šireg područja Banja Luke, Prijedora, Doboja i Unsko-sanskog kantona, direktori i rukovodioci sudskih policija u BiH, predstavnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH te domaći i međunarodni eksperti. Aktivnost je podržana od strane EU4Justice projekta.

- Tokom prvog sastanka, održanog u Mostaru, Radna grupa je definisala sve operativne ciljeve i fokusirala se na prvi koji se odnosi na fizičku i tehničku sigurnost sudija i tužilaca, za što je već izrađen prijedlog strateških mjera. Nastavljamo predani rad na izradi strateškog dokumenta za pravosuđe u BiH koji će unaprijediti stanje sigurnosti i zaštite institucija, osoblja, građana i podataka - naglasila je Biljana Simeunović, predsjedavajuća Radne grupe, članica VSTV-a BiH.

Kreiranje Strategije

Kreiranje Strategije doprinijet će i daljnjem usklađivanju pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine s europskim standardima.

- Radna grupa, uz podršku projekta EU4Justice, zauzela je inkluzivan pristup na nivou države kako bi razmotrila različite perspektive i dala jednaku priliku svim predsjednicima sudova i glavnim tužiocima tužiteljstava širom zemlje da značajno doprinesu procesu razvoja Strategije o sigurnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini. Zahvalni smo predsjednicima sudova i glavnim tužiocima što su sudjelovali u radionici u Banjoj Luci kako bi Radnoj grupi predstavili svoje potrebe i očekivanja na osnovu iskustva u svakodnevnom radnom okruženju - kazala je Isabelle Arnal, šef projektnog tima EU4Justice.

Završni sastanak Radne grupe održat će se u Sarajevu u aprilu 2024. godine, saopćeno je iz projektnog tima EU4Justice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.