PO HITNOM POSTUPKU

Okončana sjednica Skupštine TK, nije usvojen zaključak o ostavci ministra unutrašnjih poslova

Tim ishodom nisu zadovoljni članovi porodice mučki ubijene Amre Kahrimanović, brat Nedžad i sin Nedim

Sa današnje sjednice. Fena

FENA

15.2.2024

Sjednica Skupština Tuzlanskog kantona hitnog karaktera okončana je usvajanjem zaključaka, ali ne i ključnih koji su se ticali ostavke ministra unutrašnjih poslova Hajrudina Mehanovića i smjene Nezavisnog odbora koji ocjenjuje rad direktora Uprave policije TK.

Tim ishodom nisu zadovoljni članovi porodice mučki ubijene Amre Kahrimanović, brat Nedžad i sin Damir, koji su za subotu u 12 sati najavili novu i masovniju protesnu šetnju od mjesta ubistva do sjedišta Ministarstva unutrašnjih poslova.

Što prije završiti istragu

U zaključcima koji su jednoglasno usvojeni, zastupnici u Skupštini TK traže od Federalne uprave policije da što hitnije završi postupak istrage u vezi s događajem od 7. februara kada je na brutalan način ubijena Amra Kahrimanović i da o rezultatima istrage obavijesti javnost oštećene i ostale institucije u TK, među kojima i Skupštinu TK, nakon čega će Skupština preduzeti mjere iz svoje nadležnosti prema najodgovornijim iz MUP-a TK i Uprave policije.

Usvojen je i zaključak kojim Kantonalna skupština traži od nadležnih pravosudnih institucija, Tužilaštva TK da na osnovu rezultata istrage FUP-a preduzme sve neophodne mjere iz svoje nadležnosti prema svim akterima koji su, bilo na direktan ili indirektan način, mogli i morali preduprijeti da ne nastupi tragičan događaj, a svojim nečinjenjem su to propustili.

Skupština traži i od Misije OSCE-a u BiH da dostavi procjenu sigurnosne situacije na području TK i sjeveroistočne Bosne te poziva FUP da dostavi informaciju o sigurnosnoj situaciji u Federaciji BiH, odnosno u svim kantonima.

Analiza akata MUP-a TK

Usvojen je i zaključak da se formira interresorna grupa sačinjena od pravnika, kriminalista i kriminologa koji će izvršiti analizu svih akata MUP-a TK, Krivičnog zakona FBiH i Zakona o krivičnom postupku FBiH, te predložiti njihove izmjene i dopune s ciljem podizanja stepena sigurnosti svih građana TK i FBiH.

Od Vlade TK zahtijeva se da nastavi s kadrovskim i materijalnim jačanjem MUP-a TK u svrhu lične sigurnosti građana i njihove imovine, te se najoštrije osuđuje svaki pokušaj politizacije tragičnog događaja.

- Skupština TK najoštrije osuđuje svaki oblik politizacije tragičnog događaja zarad političke promocije i traži od svih da se suzdrže teških riječi, etiketiranja i osuda bez valjanog osnova - navodi se u izvještaju.

Tokom sjednice izvještaj o stanju sigurnosti podnio je direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman, a prisutnima se niko iz Vlade TK nije obraćao. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.