SARAJEVO

Delić: Djeca koja se liječe od malignih bolesti moraju imati pravo na dječiji dodatak

U Sarajevu je danas obilježen Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka, a obilježavanje je organizovalo Udruženje Srce za djecu

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić. Fena

FENA

15.2.2024

Djeca koja se liječe od malignih bolesti moraju imati pravo na dječiji dodatak, bez obzira kakvog imovinskog stanja je porodica - poručio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić na obilježavanju Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka.

Međunarodni dan djece oboljele od raka

U Sarajevu je danas obilježen Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka, a obilježavanje je organizovalo Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka u partnerstvu sa federalnim ministarstvima zdravstva i rada i socijalne politike, te Zavodom za javno zdravstvo FBiH.

Tokom obraćanja medijima ministar Delić je naglasio da mu je posebna čast biti dijelom zajednice roditelja i djece boraca koji se svaki dan bore za novi dan - saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

- Mi smo, kao resor rada i socijalne politike, ne toliko po nadležnosti pozvani danas da budemo ovdje, ali po odgovornosti i obavezi da prepoznamo i zaštitimo potrebe cijele porodice nigdje drugo ne bi danas trebali biti nego ovdje. Našu obavezu i odgovornost da zaštitimo dijete i porodicu shvatamo ozbiljno i nastojimo gdje god je to moguće da to i suštinski bude vidljivo - izjavio je ministar.

Dodao je i da će Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, kroz svoje programe i dalje podržavati Udruženje djece oboljele od raka, ali i tražiti prostor za intervencije u zakonima i propisima koji mogu olakšati funkcionisanje ovih porodica i osigurati ono što je makar minimum podrške u periodu liječenja i ozdravljenja djeteta i očuvanja integriteta porodice tokom procesa liječenja.

Zdrava i sigurna porodica znači zdravo i sigurno društvo

- Na tome radimo i radit ćemo svaki dan jer zdrava i sigurna porodica znači zdravo i sigurno društvo, društvo koje je spremno da se bori sa izazovima koji svakodnevno dobivaju na intenzitetu i promjenljivosti. To je naša odgovornost i zato ćemo predložiti prilikom izmjena Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom da djeca koja se liječe od malignih oboljenja imaju pravo na dječiji dodatak, bez obzira na porodični imovinski cenzus - najavio je ministar Delić još jednu novinu koja je planirana prilikom izmjena ovog najvažnijeg zakona koji se bavi porodicama i djecom u resoru Ministarstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.