DRŽAVNA MAFIJA

Ostaju li Debevec i Osmica u Vojkovićima: Tužilaštvo tek zagrebalo po površini, slijede velike istrage

Kako se širi istraga objavljuju se novi užasni detalji koji je ovaj dvojac posljednjih nekoliko godina radio

Debevec i Mehmedagić. Canva kolaž - Fena i Stav

Miralem  Aščić

16.2.2024

Sud BiH danas bi do 14 sati trebao donijeti odluku o tome da li suspendirani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši šef OSA-e Osman Mehmedagić Osmica ostaju još mjesec u Vojkovićima.

Oni su, podsjećamo, uhapšeni prije dva mjeseca, tačnije 19. decembra, a od tada se nalaze u pritvoru, a zbog niza krivičnih djela koje im se stavljaju na teret od zloupotrebe položaja, uništavanje dokaza o nelegalnom prisluškivanje, lažno predstavljanja, primanje mita.

Kako se širi istraga objavljuju se novi užasni detalji koji je ovaj dvojac posljednjih nekoliko godina radio. 

Lažno se predstavljao

Koliko se Debevec osilio potvrđuju i navodi Tužilaštva da se lažno predstavljao kao i agent OSA-e, što mu je naravno omogućio njegov "pritvorski jaran" Osmica.

Šokantni su i detalji iz Suda o primanju dara od bjegunaca i osumnjičenih protiv kojih su se vodili sudski postupci u Sudu do kafenisanja sa presuđenim ubicom Đorđom Ždralom.

Ovo je tek vrh ledenog brijega. Prema informacijama "Avaza" Tužilaštvo BiH je tek zagrebalo površinu i tek slijede velike istrage. Kako saslušavaju svjedoci iz OSA-e, ali i Suda BiH, na vidjelo izlaze brojne nepravilnosti Debevca i Osmice, koji će tek u narednom periodu dobiti jasniju sliku kako je ovaj dvojac upravljao sudskim procesima u BiH, a zauzvrat ostvarivao ogromnu finansijsku dobit.

Pitanje je kome se sada "tresu gaće" u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i ko su osobe koje su pratile Osmicu i Debevca u mutnim poslovima.

Brojne tajne

Dokazi Tužilaštva koji su jučer izneseni u Sudu dovoljan su dokaz Sudskom vijeću da navedeni dvojac još zadugo ostane u Vojkovićima kako bi se istraga završila na pravi način.

Debevčev stan u Malagi, o čemu je "Avaz" pisao još prije četiri godine, zbog čega je uredniku "Avaza" bilo zabranjeno da piše o Debevcu, krije mnoge tajne.

Vrlo brzo će biti otkriveno ko se sve i kada sa Debevcem sastajao u Španiji i zbog čega?!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.