NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Pravosnažno presuđeni Fadil Novalić ostao bez mandata u Parlamentu FBiH

Trenutno bivši premijer FBiH čeka izdržavanje zatvorske kazne u Vojkovićima

Fadil Novalić. Vlada FBiH

19.2.2024

Na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije BiH pravosnažno presuđeni zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Fadil Novalić je ostao bez mandata u ovom domu. Ovu odluku su članovi CIK-a donijeli jednoglasno.

Razlog za to je što Izborni zakon predviđa oduzimanje mandata svim zastupnicima koji su osuđeni na kaznu od šest mjeseci ili duže.

Poznato ime nasljednika

Prema zakonu njegovo mjesto popunjava sljedeći kandidat sa liste SDA iz iste izborne jedinice, odnosno u ovom slučaju Izborne jedinice 2 koja obuhvata Posavski kanton, Gradačac, Gračanicu, Doboj Istok i građane Brčko distrikta koji imaju pravo glasa u FBiH.

Riječ je o Rahimu Gadžiću, poznatom kadru SDA iz Gračanice, koji je i u prošlom mandatu bio zastupnik u Parlamentu FBiH. Nakon isteka mandata izabran je za savjetnika premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića.

Na Općim izborima on je ostvario 4.258 glasova te je bio treći po broju glasova unutar liste SDA u ovoj izbornoj jedinici. Osim Novalića, više glasova od njega je tada dobila i Indira Omeragić.

Afera "Respiratori"

Podsjećamo, Fadil Novalić je pravosnažno osuđen na četiri godine zatvorske kazne zbog kupovine kineskih respiratora za vrijeme pandemije koronavirusa. On je tada obnašao funkciju premijera Federacije BiH.

Inače, riječ je o respiratorima na koje je potrošeno 10,5 miliona KM, a koji nisu bili upotrebljivi za intenzivnu njegu, što je potvrdilo više vještaka Tužilaštva BiH tokom ročišta. Sporno je i pogodavanje kompaniji “Srebrena malina”, koja se nije ranije bavila ovim poslovima.

Trenutno bivši premijer FBiH čeka izdržavanje zatvorske kazne u Vojkovićima. Osim toga, bez funkcije ostaje i Novalićev kolega iz istog doma Halil Bajramović (NiP).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.