SARAJEVO

Obilježena 31. godišnjica formiranja 102. motorizovane brigade 1. korpusa Armije RBiH

I ovoga puta ministar je podsjetio da samo kulturom sjećanja možemo nadjačati kolektivni zaborav

Ministar Osmanović se obratio na obilježavanju. Press KS

S. S.

19.2.2024

Prigodnim aktivnostima na lokalitetima stradanja branilaca Armije RBiH u Sarajevu je upriličeno obilježavanje 31. godišnjice od formiranja 102. motorizovane brigade 1. korpusa.

Pripadnici ove brigade prethodno su na sarajevskim mezarjima i grobljima odali počast šehidima i poginulim braniocima, a centralna manifestacija upriličena je večeras u Dječijoj kući na Grbavici kojoj je prisustvovao i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

I ovoga puta ministar je podsjetio da samo kulturom sjećanja možemo nadjačati kolektivni zaborav.

- Danas zajednički obilježavamo još jedan veoma bitan datum iz odbrambeno-oslobodilačkog perioda naše domovine, datum kada je formirana 102. motorizovana brigada, koja je ujedinila momke koji su branili naš grad. Prisjećamo se i onih koji su podlegli od ruke agresora, ali i poručujemo da nisu zaboravljeni. Bila je čast boriti se s njima i svjedočiti njihovoj hrabrosti. Zahvaljujući upravo toj hrabrosti ova brigada nije izgubila nijedan pedalj teritorije, o čemu svjedoči 18 odlikovanja 'Zlatni ljiljan'. Čestitatam vam vaš dan i izražavam zahvalnost za vaš doprinos u odbrani Sarajeva i domovine Bosne i Hercegovine. Vaša hrabrost i motivisanost su naš podstrek za bolje sutra, i nadam se da ćemo i u budućnosti biti svjedoci spominjanja i sjećanja na hrabre momke tih devedestih godina - istakao je ministar Osmanović.

Kroz brigadu je prošlo 11.500 boraca, u odbrambeno-oslobodilačkim akcijama, 908 pripadnika je izgubilo živote, dok je njih 4.500 ranjeno u borbenim dejstvima. Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima posthumno je odlikovan načelnik Štaba brigade Meho Porobić. Njenih 18 pripadnika je odlikovano najvećim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan”. Specifičnost 102. motorizovane brigade je ta što su je činili borci iz četiri sarajevske općine: Novog Grada, Novog Sarajeva, Centra i Ilidže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.