DAN MATERNJEG JEZIKA

Salkić upozorava da se Bošnjacima u RS-u uskraćuje pravo na maternji jezik

On podsjeća da je bosanski jezik viševjekovna historijska činjenica te da će kao takav ostati i opstati

Ramiz Salkić. Anadolija

FENA

21.2.2024

Poslanik u Narodnoj skupštini RS (NSRS) Ramiz Salkić rekao je danas, povodom obilježavanja Dana maternjeg jezika, "da je negiranje bosanskog jezika kao maternjeg jezika Bošnjaka u ovom entitetu sastavni dio sveopšte sistemske diskriminacije Bošnjaka u ovom entitetu koja se provodi sa ciljem mirnodopskog progona radi realizacije neostvarenog ratnog cilja o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru".

Pozvao visokog predstavnika na djelovanje

- Danas kada cijeli svijet obilježava Dan maternjeg jezika moramo iznova podsjetiti domaću javnost, ali i predstavnike međunarodne zajednice, da se u entitetu RS u Bosni i Hercegovini Bošnjacima uskraćuje pravo da svoj maternji jezik izučavaju i imenuju onako kako osjećaju i žele - navodi Salkić u saopćenju za javnost.

Ponovno je pozvao vlasti tog entiteta da ispoštuju ustavno i zakonsko pravo Bošnjacima u ovom entitetu da svoj jezik imenuju kako oni žele, što je u skladu sa mišljenjem Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Vrhovnog suda entiteta RS, kao i sudova u Bijeljini i Srebrenici.

Salkić je istovremeno pozvao međunarodne organizacije u Bosni i Hercegovini i visokog predstavnika da "djeluju na cijeloj teritoriji države Bosne i Hercegovine sa ciljem ostvarenja osnovnih ciljeva svojih misija, a ne da se povlače pred diskriminacijom koju zagovara i provodi vlast entiteta RS prema Bošnjacima".

Bosanski jezik će opstati

- Izražavajući zahvalnost djeci i roditeljima širom ovog entiteta koji dižu svoj glas boreći se protiv diskriminacije koja se provodi u obrazovnom sistemu i javnom prostoru protiv bosanskog jezika, uvjeren sam da naša borba neće biti uzaludna i da će doći dan kada će se bosanski jezik izučavati ravnopravno u ovom entitetu sa druga dva službena jezika u Bosni i Hercegovini - navodi Salkić.

On podsjeća da je bosanski jezik viševjekovna historijska činjenica te da će kao takav ostati i opstati.

- Nikakvo negiranje je neće promijeniti. Historija će pamtiti one koji su pokušali provođenjem diskriminacije negirati bosanski jezika kao što će pamtiti i one koji su počinili teške zločine i genocid nad Bošnjacima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine – poručio je Salkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.