IMA LI RJEŠENJA

Čedomir Novaković za "Avaz": Ne vodi se nikakva kadrovska politika, nepotizam i koverta su osnov svega

U krizi smo morala i o tome niko ne vodi računa, rekao je Novaković

Čedomir Novaković. Avaz

Alen Bajramovic

22.2.2024

Novi slučaj femicida u BiH, svakodnevno nasilje na ulicama bh. gradova, sve alarme drži konstantno upaljenima, a zbog dugogodišnjeg nerada i nereda brzih rješenja nema. Cijeli svijet je u haosu, kaže psiholog Čedomir Novaković, a stanje u BiH dodatno kompliciraju loša kadrovska selekcija u svim oblastima, neznanje ili, što je još gore, sindrom da smo svi stručnjaci za svaku oblast.

"Borba" za pozicije

- To je vrlo osjetljivo i komplikovano pitanje. Previše je maha uzela ta "borba" za pozicije, pa i u medijima svi imaju neko rješenje, a to ljude počinje iritirati. Kad roditelji odgajaju djecu, ako je taj odgojni proces prenaporan za dijete, dijete će početi da se ponaša suprotno od onoga što bi taj proces trebao da donese. Pola onih koji izlaze u medije, čak i oni koji imaju diplome, ne mogu da se oslobode političkog uticaja pa pomiješaju struku i politiku i dobijemo neki surogat od mišljenja koji ljude nervira - kaže Novaković.

Odluke moraju počivati na znanju, a imenovanja na stručnosti kako bismo pokušali krenuti prema rješenju. U eri kada adekvatan odgovor na nasilje nemaju ni mnogo razvijenije zemlje, smatra naš sagovornik, praksa da rješenja nudimo svi je kontraproduktivno.

"Čovjek je najveći problem"

- Čovjek je najveći problem. Nekada sam radio na selekciji novinara i spikera RTV BiH. Nije moglo proći bez selekcije. Ljudi se danas zapošljavaju bez provjere ima li ta osoba kvalitet da zadovolji opis radnog mjesta. Tu je problem. Ne vodi se nikakva kadrovska politika, već neka "drvena" politika u kojoj je osnovno nepotizam, koverta, pa nas po tome i svijet prepoznaje. U krizi smo morala i o tome niko ne vodi računa - ističe psiholog Čedomir Novaković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.