NEUSPJEH U POLITICI

Gdje je i šta radi predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić

On je i dalje predsjednik stranke koja praktično ne postoji

Senad Šepić. Facebook

27.2.2024

Nakon raskola u Krajini i formiranja A-SDA 2008. godine, prvi veći udar na SDA bio je kada je grupa od četiri državna parlamentarca odlučila 2017. godine da se usprotivi uvođenju akciza na naftu i naftne derivate, na čemu je insistirala Evropska unija.

Tada su tu grupu činili Šemsudin Mehmedović, Sadik Ahmetović, Senad Šepić i Salko Sokolović.

Ipak, Mehmedović se tada u posljednjem trenutku predomislio, dok su Ahmetović, Šepić i Sokolović, kao do tada visoki funkcioneri izbačeni iz stranke.

Žuti karton

Prvo je iz stranke izbačen Šepić, a „žuti karton“ je dat za Mehmedovića, Ahmetovića i Sokolovića.

Ahmetović i Sokolović su onda izbačeni iz SDA, te odlučili da idu u formiranje Nezavisnog bloka zajedno sa Šepićem te gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem, koji je također bio član SDA, ali je napustio ranije tu stranku.

Ipak, ova stranka nije bila dugog vijeka i jedine rezultate je uspjela ostvariti na mjestima utjecaja Fuada Kasumovića. Tako je Kasumović imao gradonačelničku poziciju, a funkcionerka iz Zenice Aida Baručija je dobila mjesto u državnom parlamentu.

Ipak, raskoli u Nezavisnom bloku su počeli vrlo brzo, odnosno 2019. godine. Prvo je isključen jedan od osnivača stranke Sadik Ahmetović, koji nakon toga nije bio više u prvom planu. 2020. godine je imenovan za direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli, a od 2022. do 2023. godine bio je savjetnik ministra energije, rudarstva i industrije FBiH.

Nakon izbacivanja visokih kadrova Nezavisnog bloka, iste 2019. godine stranku je napustio i Salko Sokolović. On se nakon toga povukao iz javnog života.

Brojne kritike

Godine 2019., Nezavisni blok je napustio i Fuad Kasumović, a onda otišao u formiranje svoje stranke BHI-KF, koja je uspjela na posljednjim izborima da bude parlamentarna u izbornim jedinicama koje obuhvataju i Zenicu na svim nivoima.

Narcisoidni Senad Šepić i dalje je predsjednik Nezavisnog bloka, stranke koja praktično ne postoji. Iako su isključivo kadrovi napuštali Nezavisni blok zbog kritika na njegov račun, on je smatrao da i dalje treba biti predsjednik, doduše "samome sebi". Jednim klikom na sajt ove stranke možete vidjeti da je zadnja objava na njihovoj stranici u decembru 2022. godine, a Izbori 2020. su posebna kategorija.

Težak debakl su doživjeli na izborima 2022. godine, gdje u koaliciji s Platformom za progres i „Zelenim za državu“ nisu uspjeli niti na jednom nivou da budu parlamentarni. Nakon toga se Senad Šepić okrenuo privatnom biznisu, odnosno energetskom sektoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.