OBESHRABRUJUĆI PODACI

Potrebno izdvojiti pravo bogatstvo: Kvadrat stana i do 8.000 KM!

Usporeni tempo gradnje i ponude novih stanova vrši pritisak na daljnji rast cijena stanova ili barem njihovu stagnaciju, smatra Osmanbegović

Visoke cijene stanova. Facebook

Alen Bajramovic

27.2.2024

Podaci Agencije za statistiku BiH nisu ohrabrujući kada je riječ o cijenama nekretnina u BiH, jer ne pokazuju intenziviranje izgradnje, što bi zaustavilo rekorde kakve smo zabilježili proteklih dana, kada je stan od 120 kvadratnih metara u Sarajevu prodat za čak 1,1 milion KM.

Manje dozvola

Naprotiv, podaci za januar pokazuju pad broja izdatih odobrenja za građenje u odnosu na prosječan broj odobrenja izdatih u 2023. godini za 12,6 posto.

Planirana izgradnja stanova u januaru manja je za 22 posto u odnosu na prosjek iz prošle godine te za 9,1 posto u odnosu na januar 2023.

Osmanbegović: Nije referentan mjesec. Facebook

Stručnjak za nekretnine Dino Osmanbegović kaže da januar nije referentan mjesec.

- Ovo još ništa ne govori, osim da se dodatno usporava tempo gradnje i ponude novih stanova, što vrši pritisak na daljnji rast cijena stanova ili barem njihovu stagnaciju - kaže Osmanbegović.

Iste cijene

A cijene starijih stanova u Novom Sarajevu trenutno iznose od 3.700 do 4.500 KM po kvadratnom metru u novogradnji, u rubnim dijelovima grada od 3.500 do 4.000 KM, dok cijene ekskluzivnih stanova u Centru dostižu i 8.000 KM.

Kao zanimljivost, Osmanbegović navodi podatak da su se cijene u starogradnji na Dobrinji gotovo izjednačile s cijenama stanova na Grbavici, Čengić-Vili ili u Hrasnom.

S ovakvim tempom gradnje pad cijena stanova možemo očekivati samo uz recesiju i političku nestabilnost. Već ima naznaka usporavanja industrijske proizvodnje i izvoza, a čini se da su kupovine malo usporile. Stalo je i tržište polovnih automobila - ističe Osmanbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.