KANTONALNI MINISTAR

Mijatović: Entuzijazam i snaga koje je Sarajevo pokazalo prije 40 godina i dalje su živi

Imamo referencu koja može doprinijeti privlačenju investitora, mišljenja je ministar privrede KS

Mijatović: Osjete se novi duh i energija. Vlada KS

N. Aj.

28.2.2024

Ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović, povodom 40. godišnjice održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, za „Avaz“ je poručio da je izuzetno važno da se sjećamo tih jubileja.

- Sarajevo i Bosna i Hercegovina tada su pokazali da su sposobni za najveće domete na svjetskoj sceni. I danas nove generacije crpe inspiraciju iz tih dana. Olimpijske igre su tada, čini mi se, na globalnoj sceni značile i mnogo više nego danas. Za nas je to vrijeme ponosa - rekao je Mijatović.

Olimpijski dani

Naglasio je da činjenica da su Olimpijske igre u Sarajevu ocijenjene kao najbolje organizirane do tada Sarajevo izdvaja od ostalih gradova.

- Nije pretjerano reći da je tih 11 dana za vrijeme održavanja ZOI-a Sarajevo, uistinu, bilo centar svijeta. Ovaj jubilej poseban je i po tome što se u Sarajevu, čini mi se, osjete jedan novi duh i nova energija, posebno zbog činjenice da rekordan broj turista ove godine nekako i podsjeća na te, olimpijske dane. Mi živimo u drugačijem vremenu, ali entuzijazam i snaga koje je Sarajevo pokazalo prije 40 godina i dalje su živi i otvaraju šanse da i na drugim poljima ostvarimo uspjehe svjetske vrijednosti - poručio je Mijatović.

Dodao je da se nada da će ovaj jubilej biti neka vrsta prekretnice te da ćemo pronaći modalitet, ne samo za rekonstrukciju još neobnovljenih olimpijskih borilišta nego da ćemo biti na tragu da u dogledno vrijeme u Sarajevo vratimo i Olimpijske igre.

U najljepšem svjetlu

Na pitanje koliko je sam brend ZOI važan za Sarajevo, privredu grada i turizam, ministar Mijatović istakao je da je Sarajevo tada dobilo priliku da se svijetu predstavi u najljepšem svjetlu.

- Iz Sarajeva su se tada svi vratili zadovoljni, pamteći dobrotu i gostoprimstvo Sarajlija. Samo održavanje Igara pokrenulo je ekonomske aktivnosti ne samo u Sarajevu nego u cijeloj regiji, gradilo se, bila je povećana potražnja za raznim uslugama i sve je to doprinijelo privrednom rastu. Ugled uspješnog organizatora ovako bitnog događaja ono je što se veže uz Sarajevo, to je referenca koja može doprinijeti privlačenju investitora. Važnost brenda Zimskih olimpijskih igara za Sarajevo dalje se reflektira u promociji turizma i privlačenju pažnje na grad kao destinaciju s bogatim kulturnim i historijskim naslijeđem - rekao je Mijatović.

Događaji tokom godine

Ministar podsjeća da će cijela ova godina biti prožeta događajima kojima će se obilježiti 40 godina od održavanja Igara.

- Očekujemo da će održavanje takmičenja na sarajevskim olimpijskim borilištima ove godine u Sarajevo dovesti mnoge sportiste i ljubitelje zimskih sportova, što će svakako doprinijeti poslovanju privrednih subjekata koji su orijentisani ka turizmu - zaključio je Mijatović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.