PREDSJEDAVAJUĆA VM

Krišto na Samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa u Tirani

Domaćini Samita bili su premijer Albanije Edi Rama i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski

Sa samita u Tirani. Vijeće ministara BiH

H. J. I.

28.2.2024

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sudjelovala je danas na Samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa u Tirani. Domaćini Samita bili su premijer Albanije Edi Rama i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Važnost saradnje i dijaloga

U svom obraćanju na plenarnoj sjednici Krišto je istaknula da je kao predsjedavajuća Vijeća ministara BiH svjesna važnosti saradnje i dijaloga, ali i zajedničke želje za mirnom i stabilnom regijom i Evropom. Kazala je da Ukrajina, kao zemlja suočena s izazovima sigurnosti i stabilnosti, zaslužuje punu i stalnu pažnju i podršku.

- Dopustite mi stoga još jednom istaknuti da Bosna i Hercegovina snažno podržava teritorijalni integritet Ukrajine i čvrsto stoji uz Ukrajinu u njenim naporima za očuvanje suvereniteta i sigurnosti - kazala je predsjedavajuća Krišto.

Civilizacijske vrijednosti

Kazala je da, u skladu s opredjeljenjem za evropske i civilizacijske vrijednosti, Bosna i Hercegovina u potpunosti slijedi stavove Evropske unije u vezi s vanjskom politikom kada je riječ i o odnosu prema ratu u Ukrajini. Izrazila je uvjerenje kako se dijalogom, solidarnošću i međusobnom podrškom mogu postići pozitivne promjene, ne samo u Ukrajini već i šire.

Predsjedavajuća je čestitala predsjedniku Zelenskom i ukrajinskom narodu na otvaranju pregovora s EU. Podsjetila je kako BiH očekuje otvaranje pregovora u martu te izrazila uvjerenje da će zajednička predanost evropskim i civilizacijskim vrijednostima uspostaviti sigurniju i prosperitetniju budućnost za sve u regiji i svijetu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.