OSNOVNA ŠKOLA "ZALIK"

U Mostaru otvorena izložba "1. mart-Dan nezavisnosti"

Na izložbi se mogu vidjeti svi pisani tragovi, od glasačkog listića, pa do novinskih članaka, fakata, fotografija koje je sabrao Arhiv Federacije BiH

Izložba "1.mart- Dan nezavisnosti". Fena

FENA

28.2.2024

Izložba "1.mart- Dan nezavisnosti" otvorena je danas u holu Osnovne škole "Zalik" u Mostaru.

Direktor te škole Džemal Juklo istakao je kako je izložba organizirana u povodu Dana nezavisnosti BiH te da su na taj način htjeli skrenuti pažnju učenicima na najznačajnije dokumente koji su nastali prije 32 godine, kada su građani BiH izglasali nezavisnost.

- Mi na jedan dopadljiv, neuobičajen način, dakle izložbom želimo da naši učenici uče o svojoj historiji, a sve to radimo jer odgajamo mlade ljude, našu budućnost, i želimo ih odgojiti na najbolji način, da žive u slozi, u empatiji, da razumiju druge i drugačije i naravno da budu ponosni na svoju državu - naglasio je Juklo.

Izložbu su organizirali u saradnji s Arhivom FBiH i pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, a ona, uz ostalo, sadrži dvije stotine novinskih članaka iz fundusa Arhiva, Oslobođenja, Borbe, Službenog lista, Politike i Nove Bosne.

- Na izložbi se mogu vidjeti svi pisani tragovi, od glasačkog listića, pa do novinskih članaka, fakata, fotografija koje je sabrao Arhiv Federacije BiH. Oni su tu postavku napravili prije godinu dana i trenutno je prezentuju na području FBiH - kazao je Juklo.

Izložba će za učenike osnovnih i srednjih škola s područja grada Mostara biti otvorena od 29. februara do 3. marta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.